Renato Usatîi a fost anunţat în căutare internaţională, fără înştiinţarea Biroului Central al Interpol

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Renato Usatii

Primarul de Bălţi, Renato Usatîi, candidat în alegerile prezidenţiale din 1 noiembrie, a fost anunţat în căutare internaţională fără înştiinţarea Biroului Central al Interpol din Lyon. Declaraţia a fost făcută de Renato Usatîi într-o conferinţă de presă, vineri 11 septembrie, transmite IPN.

Potrivit lui, reprezentanţi ai structurilor de forţă din Rusia, la comanda lui Igor Dodon, i-au introdus abuziv numele în baza de căutare internaţională, printr-o procedură informală, utilizând astfel această structură în scopuri politice.

„Reprezentanţi ai structurilor de forţă din Rusia, fără acordul Biroului Central al Interpol din Lyon şi a secretariatului general, au introdus în baza de date un ordin de arestare, pe care juriştii îl numesc „Diffusion”. Ce înseamnă asta? De obicei, atunci când există o anchetă aflată în derulare, cu dovezi, orice ţară, care-l urmăreşte pe un om sau altul, se adresează Biroului Central al Interpol din Lyon şi cere aplicarea Red Notes, pe care unii îl numesc unghiul roşu sau simplu - arestare. Totul se face prin intermediul Interpol, se verifică actele, după care Interpol ia o decizie”, a explicat Renato Usatîi.

El a calificat măsura drept una abuzivă, ilegală şi a anunţat că avocaţii săi din Londra urmează să expedieze o înştiinţare oficială secretariatului general din Lyon pentru a elimina urgent anunţul de căutare din baza de date. Renato Usatîi a mai spus că ceea ce se întâmplă este „o încercare disperată a lui Dodon şi a partenerilor săi din Moscova de a lovi în el, în preajma campaniei electorale”.

„Regret foarte mult că utilizarea ilegală a Diffusion, cu ocolirea înştiinţării Biroului central al Interpol din Lyon, pune Rusia într-o lumină extrem de proastă. Am spus şi repet că nu am pretenţii faţă de ţară”, a adăugat Renato Usatîi.

Partidul Nostru, într-un comunicat de presă, aminteşte că, anterior, Interpol a refuzat să-l anunţe pe Renato Usatîi în căutare internaţională, pe motiv că solicitarea este motivată politic.

Ministerul de Interne de la Moscova a anunţat luni, 31 august, că a fost finalizată urmărirea penală în cazul celor 500 miliarde de ruble ruseşti (aproape 6 miliarde de dolari) care au fost scoase din băncile Federaţiei Ruse prin intermediul băncilor din R. Moldova. În rezultat, fostul lider democrat Vlad Plahotniuc, ex-deputatul Veaceslav Platon şi primarul de Bălţi, Renato Usatîi, au fost anunţaţi în căutare internaţională.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite