Renato Usatîi demisionează din funcţia de primar de Bălţi: Vreau ca prin alegerile anticipate să vedeţi ce ne aşteaptă la parlamentare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primarul de Bălţi, Renato Usatîi, a anunţat luni, 12 februarie, că în câteva zile îşi va depune demisia din funcţie. Acesta susţine că a luat decizia respectivă după ce activitatea municipalităţii a fost blocată la comanda liderului PDM, Vlad Plahotniuc, prin faptul că mai mulţi funcţionari publici sunt intidimaţi să nu iasă la serviciu.

Renato Usatîi a subliniat că pentru a face ordine în Bălţi este nevoie de un primar care va fi mereu în oraş (Usatîi gestionează mai bine de un cu treburile municipalităţii prin skype, de la Mosocova).

El şi-a mai explicat decizia de a demisiona prin faptul că îşi doreşte ca cetăţenii să vadă prin exemplul anticipatelor din Bălţi ce-i aşteaptă la parlamentarele din anul curent, sugerând că angajaţii instituţiilor publice vor fi impuşi să voteze pentru democraţi, iar altora li se va plăti să susţină un anumit candidat.

Edilul a anunţat că alegerile anticipate ar putea avea loc pe 20 mai curent, iar candidatul „Partidului Nostru” la funcţia de primar va fi actualul viceprimar Nicolai Grigorişin.

Usatîi a precizat că lasă municipiul cu un „buget plin”: „Nu aşa precum mi l-au lăsat comuniştii”.

Amintim că Renato Usatîi a fost ales în funcţia de primar general de Bălţi în urma alegerilor locale din iunie 2015. Pentru acesta au votat 72,46% dintre alegători.

De menţionat că ultima perioadă a fost destul de tensionată la Bălţi. Renato Usatîi, dar şi consilierii din „Partidul Nostru” l-au acuzat pe liderul democraţilor, Vlad Plahotniuc, că încearcă prin intermediul organelor de forţă să intimideze consilierii pentru ca aceştia să renunţe la ideea referendumului şi chiar să părăsească fracţiunea.

În acest sens, cei din „Partidul Nostru” au decis să recurgă la o acţiune fără precedent şi să intre în greva foamei, începând cu 15 ianuarie şi până la data votării pentru plebiscit, adică 19 ianuarie. 

În tot acest timp, consilierii din „Partidul Nostru” au stat nonstop în sediul Primăriei, atât în semn de protest faţă de represiunile democracţilor, cât şi pentru a nu putea fi intimidaţi de către oamenii legii.

Mai mulţi consilieri s-au plâns că au primit citaţii la procuratură în această perioadă.

Amintim că Renato Usatîi a cerut fracţiunii „Partidului Nostru” din Consiliului Municipal Bălţi (CMB) joi, 28 decembrie, ca aceasta să voteze pentru iniţierea unui referendum de demitere a primarului de Bălţi.

Politicianul a decis să recurgă la acest gest în urma campaniei de denigrare la care a fost supus în ultima vreme, în care televiziunile afiliate democratului Vlad Plahotniuc arată cât de proastă ar fi situaţia la Bălţi din cauza lui Usatîi.

Reamintim că Judecătoria sectorului Centru a emis un mandat de arestare naţional şi internaţional luni, 24 octombrie 2017, pe numele liderului Partidului Nostru, Renato Usatîi. Judecătorii au dat curs demersului procurorului Vitalie Busuioc care a solicitat eliberarea mandatului.

În tot acest timp primarul de Bălţi se află la Moscova. El pledează nevinovat şi afirmă că dosarul e fabricat la comanda lui Vlad Plahotniuc.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite