Renato Usatîi critică reforma justiţiei: Scopul este de a înlocui judecătorii şi procurorii care au slujit vechiul regim cu persoane docile noii guvernări

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, a criticat reforma justiţiei propusă de alianţa ACUM-PSRM. În opinia sa,  „adevăratul scop al „reformatorilor” este să înlocuiască judecătorii şi procurorii care au slujit vechiul regim cu persoane docile noii guvernări”.

„Chiar şi o analiză superficială a propunerilor guvernului ne arată că adevăratele intenţii ale autorilor acestor idei nu au nicio legătură cu ceea ce declarau şi promiteau la televizor”, a scris Renato Usatîi pe pagina sa de Facebook.

Renato Usatîi susţine că, pe lângă oameni corecţi şi demni, sistemul mişună de funcţionari corupţi şi incompetenţi, care ar trebui daţi afară, iar în locul lor să fie angajaţi procurori şi judecători cinstiţi şi incoruptibili. 

„Însă acest lucru nu ar trebui să se întâmple după principiul „scot omul lor ca să-l pun pe al meu”, aşa cum observăm că se face deja. Sau, la fel de grav, cazuri în care judecători de la Curtea Supremă de Justiţie, suspectaţi de corupţie sau îmbogăţire ilicită, sunt „retrogradaţi” în instanţele inferioare, dar li se păstrează salariul de membru al CSJ. Asemenea judecători, în general nu au ce căuta în sistemul judiciar! Aceste iniţiative pot fi numite orice, dar numai nu reformă a justiţiei!”, a mai spus Usatîi.

Amintim că ministra Justiţiei, Olesea Stamate, a prezentat miercuri, 28 august, conceptul reformei justiţiei din Republica Moldova. Potrivit documentului, Curtea Supremă de Justiţie (CSJ) va fi compusă din 17 judecători şi nu din 33, precum este actualmente. De asemenea, se propune ca CSJ să aibă competenţe mai înguste şi anume să se preocupe de „unificarea practicii judiciare şi mai puţin pe examinarea în fond a cauzelor”.

În cadrul evenimentului, preşedintele Igor Dodon a prezentat o foaie A4, pe care era desenată chiar de dânsul schema despre cum trebuie să arate reforma justiţiei, în opinia socialiştilor.

Avocatul Ion Dron a criticat atât noul concept al reformei justiţiei, cât şi modul în care acesta a fost prezentat de Igor Dodon în faţa presei, care a decis să arate schema reformei pe o foaie A4, desenată cu pixul chiar de preşedintele ţării.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite