Reminiscenţele socialiştilor pro-ruşi în Republica Moldova: statul fără avocaţi!

Anul 2021 a început prost în Republica Moldova. Nu pentru că nu există un Guvern decât interimar şi ciopârţit, după ce guvernul de consilieri a lui Dodon a ales să îşi ia tălpăşiţa, chiar dacă era interimar – nicăieri în lume un ministru nu pleacă nicăieri ca la piaţă, până nu-i vine un înlocuitor legal şi nu predă treburile domeniului său.
Daca asa stau lucrurile... Mi-a atras atentia un alt fapt: L-am vazut pe dl Citu spunand ca privatizeaza Transgaz (monopol in transportul gazelor), Hidroelectrica (35% din energia regenerabila) si altele la fel de rentabile economic, pe motiv ca respectivele companii au nevoie de bani pentru investitii. Daca vor sa faca investitii, inseamna ca intentioneaza sa isi mareasca volumul capitalul productiv. Cand o companie pe actiuni vrea sa se dezvolte, emite actiuni. Nicidecum nu vinde din portofoliu. Cum vrea sa ne convinga dl Citu! Pe de alta parte, cand a aprobat interdictia vanzarii de actiuni pe timpul pandemiei, a motivat ca scad preturile acestora. Era o motivatie corecta. Multa lume a zis ca se pricepe la bursa si la piata de capital. Intrebat de ce vrea sa vanda cele mai productive companii ale statului, a declarat ca investitorii straini nu cumpara orice. Halucinant!
MIHAI EMINESCU: "Liberalii sunt dușmanii națiunii " Istoria a confirmat şi o confirmă. Intotdeauna PNL a promovat o politica ostila natiunii: -salariul minim de 2200 lei lunar, dar importa nepalezi pentru a-i plati cu salariul mediu (3300 lei lunar), trei meniuri zilnice si cazare gratuita. Pentru ei are patronul bani. Pentru romani, nu are! - pensiile si salariul minim plaseaza 33% din populatia Romaniei sub pragul saraciei. -Educatia si Sanatatea nu sunt prioritare, asa cum a declarat pm Citu, mediul de afaceri este prioritar. A desfiintat programul tomata, subventionarea culturii acestora in spatii incalzite. Probabil l-a deranjat reducerea importurilor de tomate fara trasabilitate, adica in dispretul directivei EU pentru sanatatea cetatenilor. In UE este interzisa comercializarea legumelor si fructelor cand nu se cunoaste suprafata de teren si tratamentele chimice aplicate culturilor.
*** Au de patrie , virtute , nu vorbeste liberalul de ai crede ca viata e curata ca cristalul ? .... Panglicari in ale tarii , ce le joaca ca pe funii masti cu toate de renume in comedia minciunii .
Iulian , iar te repezi, fara sa citesti atent.. " Guvernul Cîţu propune în programul de guvernare dus în Parlament abrogarea legii adoptate în august 2020 care împiedică listarea companiilor de stat şi adoptarea unui calendar activ de listări pe bursă pe 4 ani. ”Listarea la bursă a companiilor româneşti asigură accesul la finanţare pentru acestea, implementarea principiilor de guvernanţă corporativă şi transparentizează activitatea companiilor de stat”, se arată în programul de guvernare. "Este vorba de listare la bursa si nu vindere din portofoliu...
Paune, Interdictia vanzarii actiunilor pe timpul pandemiei era necesara din cauza caderii burselor. Faptul ca vinde un procent doua din actiuni este OK! Sa nu ma prosteasca ca vinde actiuni pentru investitii! Pentru proiecte de investitii lansezi oferta pe o noua emisiune la bursa. E logic: isti majorezi capitalul prin investitii productive. Cand piata e joasa nu vinzi din casa. Faci investitii prin noi emisiuni de actiuni sau obligatiuni (imprumuturi). Am fost mai clar, Paun?
Paune, Am comentat ce a zis la tv, nu din programul de guvernare! Privatizarea CEC iti suna a emisiuni noi de actiuni pentru investitii? Sau vanzarea din casa? Cea zis premierul zilele trecute este in contradictie cu programul de guvernare, pe care l-a citit doar in Parlament.
La CEC este o alta smecherie... Cec-ul este cred cel mai mare creditor al statului Numai ca normele BNR limiteaza imprumuturile pe care le poate da o banca.. De exemplu daca banca are 10 lei poate imprumuta clientii cu maxim 100 lei , nu caut acum cat este raportul exact. Ori CECul a supra imprumutat statul , probabil ca a ajuns la plafonul maxim si ca sa poate sa-l mai imprumute mai mult( statul functioneaza dupa 89 doar pe deficit, indatorandu-se) , trebuie sa-si mai creasca capitalul... Care se poate face prin vanzare de actiuni, fuziuni, cumpararea de o banca mai mare ...etc In general principalul client, cel mai bun client al bancilor la noi este statul..De asta si imprumuta cetatenii in conditii mult mai defavorabile decat in vest.
@Nirolf; Marele poet-La multi ani,Mihai Eminescu-"Tot mai citesc maiastra-ti carte/Desi o stiu pe dinafara"!Era in Partidul Conservator, in opozitie fata de Partidul Liberal, ceea ce da sens versurilor amintite de dumneavoastra. Nu ca nu ar merita liberalii de astazi aceste cuvinte, dar sunt macar frecventabili in comparatie cu mizeria rosie!
@Michiu Stefan Eminescu a scris la Timpul , oficiosul Partidului Conservator , fara sa fie membru al acestui partid . Un geniu ce cauta esenta in viata nu a fost niciodata un simplu mercenar de presa . "Mizeria rosie" de astazi nu are mai nimic deaface cu stanga veritabila . Intre "mizeria rosie si liberalii din zilele noastre , diferentele sunt minime .