Regulamentul CEC privind reflectarea campaniei electorale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O misiune preelectorală de evaluare a Institutului Naţional Democratic (NDI) din Washington cheamă la consolidare democratică în perspectiva alegerilor parlamentare care vor avea loc în Republica Moldova la 24 februarie 2019, prin restabilirea încrederii publicului în procesele electorale.

Reprezentanţii misiunii afirmă că Moldova poate şi trebuie să fie o istorie de succes a democraţiei în regiune şi să menţină un mediu politic competitiv şi pluralist, inclusiv prin demonstrarea capacităţii de a desfăşura alegeri autentice, cu alegători motivaţi.

Într-o conferinţă de presă la IPN, Laura Jewett, director regional NDI pentru Eurasia, a declarat că misiunea evaluează contextul şi mediul pre-electoral din Republica Moldova, precum şi factorii care ar putea afecta integritatea procesului electoral. Pe parcursul acestei săptămâni, delegaţia NDI a avut întrevederi cu reprezentanţii partidelor din întregul spectru politic, dar şi cu reprezentanţii grupurilor şi organizaţiilor naţionale şi internaţionale de monitorizare a alegerilor. De asemenea, a participat la întrevederi cu reprezentanţii mass-media, liderii guvernamentali, oficiali electorali, deputaţi în Parlament, dar şi reprezentanţi ai autorităţilor publice locale, ai societăţii civile şi ai comunităţii diplomatice. În baza acestor discuţii, misiunea emite o declaraţie cu constatări şi o serie de recomandări.

Michael Carpenter, director senior al Centrului Penn Biden Pentru Diplomaţie şi Implicare Globală, a menţionat că scopul acestei misiuni nu a fost de a verifica în mod neapărat integritatea procesului electoral, ci mai degrabă de a identifica unele arii cu potenţială vulnerabilitate. Printre principalele observaţii este intimidarea în procesul pre-electoral şi electoral a candidaţilor şi a potenţilor candidaţi, inclusiv prin ameninţări de urmărire penală. Un alt aspect menţionat de către majoritatea interlocutorilor delegaţiei este necesitatea de a asigura independenţa justiţiei, în special în lumina evenimentelor din iunie 2018 când alegerile locale din Chişinău nu au fost validate. O parte din interlocutori au reclamat utilizarea resurselor administrative, care ar putea să încline procesul electoral într-o direcţie anumită. Cât priveşte mediul informaţional, chiar dacă ar putea fi caracterizat ca pluralist, nu oferă tuturor actorilor oportunităţi egale. În acest context, au fost enunţate îngrijorări legate de dezinformarea în spaţiul online. Au fost menţionate şi posibile dificultăţi în procesul de înregistrare a candidaţilor şi asigurarea dreptului de a vota, îndeosebi pentru alegătorii care se află peste hotare.

Michael Carpenter susţine că sunt şi constatări pozitive, şi anume că un număr mare de partide din Moldova au stipulat în documentele interne promovarea femeilor în politică. Totodată, în cadrul discuţiilor cu reprezentanţii Comisiei Electorale Centrale, s-a constatat un nivel înalt de pregătire tehnică. Pe parte de recomandări, Michael Carpenter a menţionat că intimidarea nu-şi are locul într-un proces electoral veritabil. Acest lucru este aplicabil atât pentru candidaţi, partide, cât şi pentru jurnalişti, reprezentanţi ai societăţii civile etc. „Îndemnăm autorităţile, Guvernul, să specifice clar că abuzul de resurse administrative va fi constatat, iar cei responsabili vor fi traşi la răspundere conform prevederilor legale. Îndemnăm mass-media ofere acces egal pentru toate partidele şi candidaţii şi să reflecte echitabil întregul proces. Îndemnăm şi comunitatea internaţională să depună eforturi în monitorizarea proceselor electorale, dar şi să se angajeze în discuţii cu autorităţile”, a punctat Michael Carpenter.

Zlatko Vujović, preşedintele consiliului de administrare al Centrului pentru Monitorizare şi Cercetare CeMI şi secretar general al Reţelei Europene a Organizaţiilor de Monitorizare a Alegerilor, a declarat că această misiune face parte dintr-un efort mai mare de monitorizare a proceselor electorale de către comunitatea internaţională. „Am vrea să mulţumim Guvernului Republicii Moldova şi Comisiei Electorale Centrale pentru invitaţie şi pentru transmiterea unui bun-venit tuturor observatorilor proceselor electorale din Moldova. OSCE, ODIR vor detaşa observatori pe termen lung şi pe termen scurt. Institutul Republican Internaţional detaşează observatori pe termen lung şi, de asemenea, va avea o misiune de nivel înalt în ziua alegerilor. ENEMO va avea, la fel, observatori pe termen lung şi scurt, observatori în ziua alegerilor”, a mai spus Zlatko Vujović, menţionând şi observatorii naţionali.

Misiunea preelectorală de evaluare NDI din Washington se află în Moldova în perioada 12-15 decembrie şi este finanţată de National Endowment for Democracy (NED). Institutul Naţional Democratic este o organizaţie non-profit, non-partizană şi non-guvernamentală care lucrează pentru susţinerea şi consolidarea instituţiilor democratice la nivel mondial prin participare cetăţenească, deschidere şi răspunderea guvernării faţă de cetăţeni.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite