Reforma Guvernului, votată de Parlamentul de la Chişinău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reforma Guvernului a fost votată vineri, 30 iunie, în prima lectură de Parlament. Proiectul a stârnit discuţii aprinse în plenul Legislativului, cele mai multe critici venind din partea deputaţilor din opoziţie. Comunişti şi socialişti au cerut retragerea proiectului, transmite IPN.

Deputatul socialist Vasile Bolea a criticat faptul că în proiect lipseşte numărul exact al ministerelor după reformă. Astfel, un prim-ministru poate solicita „cinci ministere”, iar altul „22”, aceste fluctuaţii punând în pericol stabilitatea actului de guvernare, a menţionat parlamentarul. Şi liberal-democratul Vadim Pistrinciuc este de părere că astfel va fi afectat cadrul strategic şi instituţional din Republica Moldova.

Vladimir Voronin, liderul Partidului Comuniştilor, a adăugat că, dacă acest proiect va trece, „distrugem ţara şi sistemul de guvernare definitiv”.

Deputatul fracţiunii PLDM Iurie Ţap şi-a exprimat dezacordul cu unele împuterniciri suplimentare oferite Guvernului. „Proiectul prevede că modul de elaborare, examinare, adoptare şi emitere a hotărârilor, ordonanţelor şi dispoziţiilor Guvernului se stabileşte de Guvern. Parlamentul prin lege stabileşte, nu executivul”, a declarat parlamentarul.

Neafiliatul Lilian Carp şi-a exprimat îngrijorările în legătură cu felul în care va fi asigurată transparenţa activităţii Guvernului. „Potrivit proiectului, prim-ministrul va decide dacă şedinţa este publică sau nu. Dar prin lege nu este stipulat ca şedinţele să fie publice? Sau ne vom trezi din nou cu o decizie de Guvern unde pe ascuns se scot miliarde de lei din Fondul valutar al BNM?” a întrebat parlamentarul.

La rândul său, Iurie Ciocan, directorul Centrului de Implementare a Reformelor, a declarat că proiectul nu presupune un număr exact de ministere, dar vor fi create premise legale pentru precizarea numărului de ministere printr-o procedură aparte.
Cât despre şedinţele Guvernului, Iurie Ciocan a spus că acestea ar putea fi închise dacă în cadrul lor se discută probleme de importanţă majoră sau secret de stat.

Cu toate criticile, proiectul de lege a fost votat în prima lectură cu majoritate de voturi, iar deputaţii au fost îndemnaţi să vină cu amendamente către lectura a doua, finală.

Proiectul prevede consolidarea responsabilităţilor autorităţilor administraţiei publice prin îmbunătăţirea gestionării acestora şi asigurarea prestării serviciilor publice de calitate. De asemenea, este asigurată o delimitare clară a funcţiilor politice de cele administrative. Urmează să fie exclusă funcţia de viceministru, iar atribuţiile administrative privind activitatea ministerelor vor fi asigurate de Secretarii de Stat, care vor asigura şi interimatul funcţiei de ministru, la necesitate.

Documentul asigură o expunere clară a funcţiilor, împuternicirilor şi domeniile de activitate ale Guvernului şi asigură o reglementare detaliată a exercitării interimatului funcţiei de prim-ministru, primvice-priministru, vice-priministru şi ministru.

O altă modificare prevede excluderea enumerării exprese a ministerelor şi acordarea premierului dreptul de a modifica lista acestora printr-o procedură simplificată. 

Responsabil de implementarea noii Legi a Guvernului este Centrul de Implementare a Reformelor.

Preşedintele Centrului de Implementare a Reformelor, Iurie Ciocan, a prezentat marţi, 23 mai, în cadrul şedinţei Consiliului naţional pentru reforma administraţiei publice, noua structură a Guvernului. Executivul de la Chişinău va rămâne doar cu 9 ministere din cele 16 cât există actualmente. Autorităţile dau asigurări că în aşa mod instituţiile centrale ale statului vor deveni mai eficiente, cheltuind şi bani mai puţini.

Preşedintele PDM, Vlad Plahotniuc, a anunţat miercuri, 10 mai, că formaţiunea pe care o conduce va oferi tot sprijinul politic necesar pentru ca Guvernul să demareze procesul de reformare a administraţiei centrale. Potrivit democratului, în aşa mod se doreşte evitarea partajării ministerelor pe criterii politice, dar şi eficientizarea funcţionării instituţiilor statului.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite