Referendumul pentru demiterea lui Dorin Chirtoacă va avea loc pe 19 noiembrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO arhivă
FOTO arhivă

Consiliul municipal Chişinău a votat marţi, 12 septembrie, pentru stabilirea zilei în care va avea loc referendumul pentru demiterea lui Dorin Chirtoacă din funcţia de primar general.

Cu voturile a 26 de consilieri municipali s-a decis că referendumul local va avea loc pe 19 noiembrie. 

Potrivit IPN, preşedintele fracţiunii Partidului Socialiştilor din cadrul CMC, Ion Ceban, a declarat că materialele prezentate de grupul de iniţiativă instanţei de judecată conţin peste 5 mii de pagini de subiecte ce se referă la traficul de influenţă, acte de corupţie comise de conducerea Capitalei pe parcursul celor zece ani de mandat la cârma oraşului. 

Ceban a anunţat că locuitorii Capitalei vor trebui să răspundă la o singură întrebare la referendum, şi anume: „Susţineţi revocarea din funcţie a primarului general, domnul Dorin Chirtoacă?”.

„Dacă vom reuşi să demitem primarul, în primăvara anului viitor vor avea loc alegeri locale noi”, a mai spus Ion Ceban, mulţumind celor peste 80 de mii de locuitori ai Capitalei care au semnat pentru organizarea referendumului.

Amintim că Partidul Socialiştilor a început pe 11 mai colectarea de semnături pentru iniţierea referendumului de demitere a primarului Dorin Chirtoacă. Printre primii semnatari s-a enumerat atunci şi Igor Dodon, care a sugerat că Primăria ar putea fi preluată de socialişti.

De precizat că Dorin Chirtoacă este suspendat din funcţie. Primarul a fost reţinut pe 25 mai în dosarul parcărilor cu plată. Peste două zile a fost plasat în arest la domiciliu, unde se află şi în prezent. În acel dosar edilul este învinuit de corupere pasivă, acceptarea şi primirea, prin intermediar, a bunurilor ce nu i se cuvin pentru a îndeplini şi a grăbi îndeplinirea unei acţiuni. De asemenea, primarul este învinuit că a comis şi infracţiunea de trafic de influenţă. 

Pe 21 iulie procurorii au expediat dosarul de învinuire în instanţa de judecată. Dorin Chirtoacă pledează nevinovat.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite