Reconfigurare politică la Chişinău în jurul „babei Zina“

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zinaida Greceanîi a fost poreclită ”baba Zina” de Renato Usatîu. Foto Alexandru Tarlev
Zinaida Greceanîi a fost poreclită ”baba Zina” de Renato Usatîu. Foto Alexandru Tarlev

Usatîi s-a implicat în campania pentru Chişinău poreclind-o ”baba Zina” pe candidata socialistă Zinaida Greceanîi. Scena politică de la Chişinău s-a reconfigurat rapid după anunţarea rezultatelor din alegerile locale de duminică. Rearanjarea s-a produs ca de obicei de-a lungul faliei Est – Vest, în ciuda clasicelor apeluri la renunţarea la disensiuni geopolitice.

După cum era de aşteptat, Renato Usatîi s-a alăturat rapid candidatei socialiste Zinaida Greceanîi pe care a desemnat-o drept ”baba Zina”. Candidatul Blocului Leancă, Oazu Nantoi a afirmat deschis că nu va susţine ”proiecte moscovite” – ceea ce semnalează o intenţie clară de sprijin pentru candidatul liberal Dorin Chirtoacă. Liderul liberal-democrat Vlad Filat împreună cu liderul democraţilor Marian Lupu au ţinut să sublinieze că partidele lor controlează consiliile locale şi au făcut aluzii la o eventuală alianţă guvernamentală.

Renato Usatîi şi „baba Zina“

Proaspătul primar de Bălţi Renato Usatîi a anunţat venirea sa la Chişinău într-o formulă originală: „Trebuie să scăpăm de necuratul de la Coloniţa, că baba Zina cum este, dar e de-a noastră. Ceea ce s-a făcut în oraş în ultimele luni, mă impune să mă implic în campania pentru al doilea tur din Chişinău”. ”Baba Zina” este candidata socialiştilor, Zinaida Greceanîi – iar expresia lui Renato Usatîi ar putea părea jignitoare, însă este posibil ca mai degrabă să o umanizeze în ochii chişinăuenilor. Zinaida Greceanîi a avut o campanie electorală în care a evitat expunerea mediatică sau dezbaterile publice cu contracandidaţii săi. Se pare că pentru primul tur al alegerilor, consilierii de campanie ai Zinaidei Greceanîi s-au bazat pe nemulţumirea populaţiei faţă de actuala guvernare, însă calculele le-au fost înşelate mai ales de faptul că liberalii s-au ţinut deoparte de actuala coaliţie aflată la putere şi au reuşit să-şi conserve electoratul.

Pe de altă parte socialiştii au dat semnale că se aşteptau la o victorie din primul tur la Chişinău, iar faptul că în realitate au ieşit pe locul al doilea pare să îi fi bulversat – dacă nu o victorie clară, atunci s-ar fi aşteptat cel puţin ca Zinaida Greceanîi să aibă un avantaj în faţa lui Dorin Chirtoacă. Înfrângerea din primul tur a fost un duş rece pentru socialişti care îşi vor intensifica eforturile propagandistice în următoarele zile.

Un aliat problematic

Cât de folositor va fi Renato Usatîi socialiştilor în campania de la Chişinău? Greu de spus, pe de o parte ieşirile în limbaj simplu ale noului primar de la Bălţi o pot umaniza pe ”baba Zina” – percepută în principal ca femeia de fier a finanţelor din timpul guvernării comuniste a lui Vladimir Voronin şi de care locuitorii Chişinăului îşi amintesc că ameninţa în aprilie 2009 cu deschiderea focului asupra manifestanţilor. Fost ministru de finanţe autoritar şi eficient, Zinaida Greceanîi şi-a păstrat aura de femeie autoritară – iar porecla ”baba Zina” pare mai degrabă o batjocură. Stilul uşor golănesc al lui Renato Usatîi a avut succes la Bălţi, însă nu este la fel de sigur că va avea succes la Chişinău şi în plus nu este limpede dacă îi va fi folositor Zinaidei Greceanîi. Pe de o parte va putea aduce sau mai degrabă consolida voturile din zona care gustă populismele (o zonă de electorat oricum apropiată de socialişti), pe de alta Renato Usatîi ar putea deveni o sursă de porecle amuzante care să dăuneze candidatei susţinută de Partidul Socialiştilor. În realitate există o mare diferenţă: Zinaida Greceanîi nu este ”baba Zina” care îşi freacă coatele cu personaje de tipul lui Renato Usatîi.

Lepădarea de Moscova

După primul tur al alegerilor Zinaida Greceanîi a avut o primă ieşire în public în cadrul unei conferinţe de presă alături de liderul socialiştilor Igor Dodon. Acesta din urmă încearcă să imite şi să impună la Chişinău stilul conferinţelor de presă de la Moscova, comportându-se autoritar faţă de jurnalişti, exprimând idei scurte şi tăioase, pe un ton care nu admite replică. Zinaida Greceanîi a oferit un contrast destul de evident prin încercarea de a deschide un dialog cu reprezentanţii presei: li s-a adresat direct jurnaliştilor, precizând că până în acel moment s-a adresat alegătorilor şi că de acum va vorbi şi cu mass-media. Greu de crezut că Zinaida Greceanîi va reuşi în câteva zile să repare şi să stabilească o nouă relaţie cu presa de la Chişinău. Socialiştii au preferat să folosească în campanie propriile lor mijloace media sau canalele atipice precum reţelele de socializare aflate sub controlul lor direct. În ultimul moment se pare că au realizat că au nevoie şi de mass-media clasică, însă s-ar putea să fie prea târziu.

Cel mai important aspect al discursului Zinaidei Greceanîi a fost încercarea de a se dezice de Moscova într-un mod indirect. Greceanîi a ţinut să sublinieze că pentru Chişinău ar fi irelevantă discuţia legată de orientarea geopolitică a Republicii Moldova. Asta după ce socialiştii au împânzit Chişinăul la alegerile parlamentare cu afişe în care Zinaida Greceanîi şi Igor Dodon apăreau alături de preşedintele Rusiei Vladimir Putin – un mesaj simplu şi clar: noi suntem oamenii Moscovei în Republica Moldova, noi beneficiem de o relaţie directă cu Kremlinul, Putin stă la masă cu noi.

O imagine cu efect întârziat

Imaginea tripletei Putin-Greceanîi-Dodon a fost extrem de eficientă la alegerile generale. O imagine face cât o mie de cuvinte – asta o ştie oricine, însă o imagine simplă şi pătrunzătoare are o durată de viaţă extrem de lungă. Afişele de toamna trecută au efect şi în ziua de azi: forţa cu care acea fotografie a lovit subconştientul cetăţenilor Republicii Moldova a lăsat urme adânci: toată lumea ştie instinctiv că Igor Dodon şi Zinaida Greceanîi sunt oamenii Moscovei la Chişinău.

Iar Chişinăul nu este întreaga Republică Moldova, aici se face diferenţa clară dintre Putin şi Rusia, dintre politica imperială agresivă şi cultura rusă. Iar Zinaida Greceanîi s-a asociat pentru multă vreme de acum înainte cu politica imperială rusă reprezentată de Vladimir Putin. Orice declaraţii de ultim moment în ideea că Moscova nu are nimic de-a face cu administrarea Chişinăului sunt inutile.

Încotro merg comuniştii?

Nu este clar în ce direcţie o vor apuca comuniştii lui Vladimir Voronin, care abia miercuri susţine o conferinţă de presă în care este de aşteptat să îşi prezinte interpretarea asupra alegerilor şi direcţia în care o va lua partidul său. Igor Dodon a întins deja o mână către Voronin atunci când a spus că se aşteaptă ca în consiliile locale socialiştii să se alieze cu reprezentanţii lui Renato Usatîi şi cu comuniştii. 

Candidatul comunist pentru Chişinău, Vasili Chirtoca (care a obţinut un scor dezamăgitor de doar 12.000 de voturi) a susţinut o conferinţă de presă în care a încercat să îşi scuze înfrângerea într-un mod neconvingător. Vasili Chirtoca a obţinut totuşi un loc în Consiliul Municipal Chişinău – lăsând impresia generală că acesta a fost ţinta lui reală.

Până la urmă Chirtoca nu a îndrăznit să vorbească în numele Partidului Comuniştilor, acest privilegiu revenindu-i lui Voronin. Rămâne de văzut cum va răspunde Voronin invitaţiei venite de la Igor Dodon – asta după ce Dodon l-a denigrat în mod constant pe şeful comuniştilor. În plus, s-ar putea ca Voronin să nu fie tocmai fericit să intre într-o alianţă cu Renato Usatîi, cel care de asemenea i-a aplicat în ultima perioadă o serie de epitete denigratoare.

Pe de altă parte Voronin se confruntă cu o scădere masivă a cotei de popularitate a partidului său. Nici nu poate fi vorba să poată pune condiţii sau să viseze prea curând la o revenire la guvernare în afara unei alianţe. Va putea Voronin să treacă peste batjocurile care i-au fost adresate de Dodon şi Usatîi? Ca de obicei lipsit de transparenţă, Partidul Comuniştilor nu dă semne vizibile de indisciplină, însă avem precedentul rebeliunii lui Tkaciuk, Petrenco şi Muntean care au fost excluşi fără drept de apel. Scăderea constantă în faţa alegătorilor trebuie să stârnească discuţii în rândurile comuniştilor care cu siguranţă caută soluţii pentru a opri cursul descendent al partidului. Rămâne să vedem în cursul zilei de vineri dacă Voronin va anunţa sprijinul partidului său pentru fosta prim-ministră Greceanîi.

Liberalii se ţin mândri

Liderii liberali Dorin Chirtoacă şi Mihai Ghimpu au susţinut o conferinţă de presă în care şi-au menţinut poziţia de diferenţă faţă de PLDM şi PD, subliniind că victoria parţială de la Chişinău le aparţine.

”În capitală, Dorin Chirtoacă a depăşit-o pe Zinaida Greceanîi cu 2 %. Este un mare succes în situaţia când vedem că celelalte partide cu care am fost în AIE-1 şi AIE-2 au rezultate foarte slabe, asta demonstrează că cetăţenii din municipiul Chişinău, care sunt cei mai informaţi, au înţeles cine poartă vina de cele întâmplate, de creşterea corupţiei, de sărăcie, de furtul miliardului şi nu ne-au pus şi pe noi în acelaşi coş” a spus Mihai Ghimpu, trăgând o săgeată către foştii parteneri la guvernare. Aceeaşi atitudine a avut-o şi Dorin Chirtoacă atunci când a spus ”Partidul Liberal intră plenar în competiţia din turul doi, pe care o vom câştiga detaşat, şi vom păstra locomotiva dezvoltării europene în Chişinău, încrederea în democraţie spulberată de alte partide „proeuropene” şi vom duce până la capăt obiectivul integrării europene”. Deocamdată liberalii nu dau semne foarte limpezi că ar vrea să se apropie de PLDM şi PD, deşi Dorin Chirtoacă a făcut o referinţă la existenţa unei majorităţi pro-europene în Consiliul Municipal Chişinău, majoritate care nu poate fi încheiată decât cu foştii parteneri pro-europeni.

Alianţa de guvernare şi-a subliniat victoria

Liderul PLDM Vlad Filat a ţinut să sublinieze că partidul său a înregistrat o victorie în alegerile locale şi a anunţat că nu vor fi făcute alianţe decât cu partidele pro-europene. „Excludem orice coalizare cu PSRM şi PN, pe care le considerăm partide care acţionează împotriva intereselor naţionale ale Republicii Moldova. Nu vom da niciun vot partidelor anti-naţionale care promovează o politica de război", a spus Vlad Filat. Totodată, liderul PLDM a reiterat hotărârea de a demara neîntârziat consultările pentru a crea o majoritate parlamentară funcţională şi a instaura cât de curând un guvern care să implementeze reformele pro-europene. 

„Trebuie să oferim un guvern funcţional care să facă faţă problemelor cu care se confruntă ţara. Avem nevoie de o guvernare eficientă. Noi avem deschiderea, înţelegerea, doar că avem o condiţie care nu poate fi negociată – aceasta ţine de continuarea parcursului european", a conchis Vlad Filat.

Liderul PD Marian Lupu s-a rezumat la a sublinia şi el creşterea numărului de voturi primite de partidul său. “PDM a fost ales pe primul loc dintre toate partidele în 11 raioane din ţară. După primul tur al alegerilor, avem 147 de primari democraţi deja aleşi cu majoritate de voturi în localităţile lor. Faţă de alegerile de acum 4 ani suntem în creştere”. Şi Marian Lupu a anunţat că în consiliile locale partidul său nu va forma decât majorităţi pro-europene. Însă nu a ieşit nimic în spaţiul public în legătură cu apropierea de Partidul Liberal.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite