Reacţia Tiraspolului: „CEDO a devenit un instrument de exercitare a presiunii politice“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nina Ştanski, aşa-numitul ministru de externe al republicii autoproclamate
Nina Ştanski, aşa-numitul ministru de externe al republicii autoproclamate

Aşa-numitul ministerul de externe de la Tiraspol a calificat condamnarea Rusiei în cazul şcolilor moldoveneşti cu predare în grafie latină din Transnistria drept o decizie „subiectivă şi politizată".

„CEDO devine un instrument de exercitare a presiunii. Este regretabil că drepturile omului sunt folosite în mod cinic pentru atingerea scopurilor politice a unor anumite ţări", se arată într-o declaraţie difuzată de aşa-zisa diplomaţie din stânga Nistrului.

CEDO a obligat Rusia să plătească peste UN MILION de euro pentru încălcarea dreptului la educație în regiunea transnistreană

Școlile românești au învins Rusia la CEDO, Moscova nu-și va schimba însă politica din regiune. Ce spun analiștii

Autorităţile separatiste susţin că elevii celor şase şcoli au fost intenţionat lezate în drepturi de administraţiile acestor instituţii, la indicaţia directă a Chişinăului, iar această situaţie a fost folosită pentru a face presiuni politice asupra Tiraspolului, cum ar fi interdicţia aplicată liderilor rmn de a intra pe teritoriul Uniunii Europene.

Mai mult, Tiraspolul califică drept o ofensă pentru poporul moldovenesc formularea din decizia CEDO precum că limba moldovenească în combinaţie cu grafia chirilică nu este folosită şi nici nu este recunoscută nicăieri în lume. „Aducerea grafiei latine a fost un act de violenţă asupra istoriei şi culturii moldoveneşti. În prezent, grafia chirilică tradiţională poporului moldovenesc este păstrată doar în rmn", se arată în comunicatul mae al rmn.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite