Reacţia Preşedinţiei cu privire la cererea majorităţii parlamentare de a lansa noi consultări pentru desemnarea candidatului la funcţia de premier

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maia Sandu

Administraţia Prezidenţială a anunţat că a recepţionat un extras din stenograma şedinţei Parlamentului de astăzi, 18 martie 2021. Noi consultări cu fracţiunile şi grupurile parlamentare pot avea loc după consumarea efectelor Decretului nr.47-IX din 16 martie 2021, emis după consultările organizate de Preşedintele ţării în aceeaşi zi.

De asemenea, Preşedinţia a comunicat că a luat act de declaraţia candidatului la funcţia de Prim-ministru, domnul Igor Grosu, în care acesta a menţionat că va discuta cu fracţiunile şi grupurile parlamentare în vederea obţinerii sprijinului pentru învestirea Guvernului.

Amintim că şeful fracţiunii parlamentare a Partidului Socialiştilor, Corneliu Furculiţă, a prezentat o declaraţie joi, 18 martie, în cadrul şedinţei Parlamentului, prin care a anunţat că PSRM a creat o majoritate parlamentară şi invită preşedintele Maia Sandu la consultări pentru desemnarea unui candidat la funcţia de premier, asta deşi şeful statului deja l-a desemnat pe Igor Grosu pentru această funcţie, decret care urmează să fie contestat la CCM.

Documentul privind formarea unei majorităţi parlamentare a fost semnat de către 53 de deputaţi, din Partidul Socialiştilor şi din Platfoma Pentru Moldova, controlată de deputatul fugar Ilan Şor. Deocamdată nu este clar cum au semnat documentul deputaţii Sergiu Sîrbu, Violeta Ivanov şi Reghina Apostolova, care sunt în stare gravă în spital, după ce au fost infectaţi cu SARS-CoV-2.

Corneliu Furculiţă a comunicat că Maia Sandu este aşteptată la consultări la ora 12.00, unde ar urma să-i fie prezentat candidatul pentru funcţia de prim-ministru, care este Vladimir Golovatiuc, fost deputat socialist până nu demult, iar actualmente ambasadorul R. Moldova la Moscova.

Preşedintele Maia Sandu a anunţat marţi, 16 martie, după consultările cu grupurile parlamentare, că l-a desemnat pe preşedintele Partidului Acţiune şi Solidaritate, deputatul Igor Grosu, la funcţia de prim-ministru al R. Moldova, deşi anterior declara că acceptă două opţiuni: alegeri anticipate sau referendum de demitere a preşedintelui ţării din funcţie, subliniind că refuză categoric să desemneze un candidat la funcţia de premier. 

Maia Sandu şi-a explicat decizia prin faptul că Mariana Durleşteanu, candidatul majorităţii parlamentare PSRM-ŞOR, şi-a retras candidatura de la această funcţie, prin urmare nu există un candidat propus de deputaţi.

Menţionăm că Mariana Durleşteanu, candidatul PSRM-ŞOR la funcţia de prim-ministru, a anunţat că îşi retrage candidatura de la această funcţie. Anunţul a fost făcut chiar în timp ce liderul PSRM, Igor Dodon, se afla la consultări cu preşedintele Maia Sandu. În consecinţă, PSRM nu a avut şansa să propună şefului statului un alt candidat. 

Imediat după consultările cu reprezentanţii PSRM, Maia Sandu nu a mai aşteptat ca majoritatea parlamentară să propună un alt candidat. Maia Sandu a anunţat că în contextul în care candidatul majorităţii parlamentare s-a retras, iar majoritatea parlamentară nu mai are un candidat, ea are dreptul să desemneze propriul candidat pentru funcţia de premier. Prin urmare, Maia Sandu l-a propus pe Igor Grosu, fără a consulta celelalte grupuri parlamentare pe acest subiect.

Liderul PSRM, Igor Dodon, a afirmat că a decretul preşedintelui Maia Sandu privind desemnarea lui Igor Grosu la funcţia de prim-ministru este neconstituţional. Igor Dodon consideră că Maia Sandu s-a grăbit şi a acţionat emotiv.

Igor Dodon e de părere că Maia Sandu nu avea dreptul să semneze decretul de desemnare a lui Igor Grosu la funcţia de premier, deoarece preşedintele ţării este obligat să desemneze candidatul propus de o majoritate parlamentară. 

Potrivit lui Igor Dodon, argumentul Maiei Sandu că majoritatea parlamentară nu avea un candidat nu este valabil, pentru că, oficial, nu exista un candidat desemnat, deoarece Curtea Constituţională a anulat decretul anterior semnat de Maia Sandu, privind desemnarea Nataliei Gavriliţa la funcţia de premier, în rezultat a fost anulată şi candidatura Marianei Durleşteanu.

În plus, Igor Dodon afirmă că Mariana Durleşteanu a anunţat pe Facebook că nu mai candidează la funcţia de premier, iar acea postare nu poate fi considerată ca un document oficial de refuz, aşa încât Maia Sandu să desemneze alt candidat.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite