Reacţia MAE de la Bucureşti la solicitarea asociaţiilor unioniste de a-l rechema pe ambasadorul român la Chişinău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Afacerilor Externe al României respinge acuzaţiile aduse ambasadorului român de la Chişinău, Marius Lazurca, de către reprezentanţii a peste 30 de ONG-uri, membre ale Platformei Civice Acţiunea 2012, care au înaintat un demers prin care solicită retragerea acestuia din funcţie pentru „gafe diplomatice“, „incompetenţă şi ignoranţă în respectarea raportului special cu cel de-al doilea stat românesc“.

„Ministerul Afacerilor Externe nu împărtăşeşte aprecierile formulate în comunicatul remis presei în data de 16 decembrie 2013 din partea unui număr de organizaţii neguvernamentale cu privire la activitatea conducerii Ambasadei Românei în Republica Moldova“, se spune în răspunsul primit la solicitarea „Adevărul“.

Dimpotrivă, MAE de la Bucureşti se arată mulţumit de activitatea misiunii diplomatice de la Chişinău: „Echipa Ambasadei României în Republica Moldova îşi îndeplineşte activitatea în baza mandatului încredinţat, cu respectarea practicii şi a uzanţelor diplomatice şi ţinând cont de complexitatea mediului şi a specificului societăţii din Republica Moldova“.

Ministerul vine şi cu unele explicaţii ce ţin de activitatea consulară, în legătură cu declaraţiile asociaţiilor-membre ale platformei Acţiunea 2012 cum că Marius Lazurca s-ar face vinovat de neacordarea vizelor de intrare în România unor tineri basarabeni care au dorit să participe la acţiunile unioniste de la Bucureşti. „Ministerul Afacerilor Externe precizează că secţia consulară a Ambasadei României la Chişinău este una dintre componentele cele mai relevante cu privire la capacitatea României de a implementa Codul Comunitar de Vize şi standardele Schengen, trecând cu succes inspecţiile de evaluare ale Comisiei Europene. Secţia consulară de la Chişinău este printre cele mai performante din întregul sistem consular românesc, atât sub raportul volumului de servicii, cât şi sub cel al capacităţii de a veni, cu creativitate şi receptivitate, în întâmpinarea aşteptărilor solicitanţilor. În cazul concret la care se face referire în luarea publică de poziţie menţionată, secţia consulară a aplicat strict prevederile relevante în materie de eliberare a vizelor.“

Reacţia vine după ce ieri mai multe ONG-uri unioniste i-au cerut ministrului român de Externe să-l retragă de la Chişinău pe Marius Lazurca, pe care îl acuză de „gafe diplomatice“. Ambasada României a refuzat să comenteze, iar experţii spun că învinuirile sunt nefondate.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite