Reacţia FSB-ului după ce un agent păcălit de Aleksei Navalnîi a recunoscut că a fost implicat în operaţiunea de otrăvire a opozantului rus

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Opozantul rus Aleksei Navalnîi FOTO AP Pavel Glovkin
Opozantul rus Aleksei Navalnîi FOTO AP Pavel Glovkin

Deşi Aleksei Navalnîi aduce tot mai multe probe că el a fost otrăvit cu noviciok de agenţii FSB, la comanda lui Vladimir Putin, organele de drept din Federaţia Rusă refuză să investigheze cazul. Mai mult, FSB-ul susţine că înregistrarea audio publicată de către Aleksei Navalnîi luni, 21 decembrie, unde un agent FSB este păcălit să dezvăluie cum a fost otrăvit cu Noviciok liderul opoziţiei ruse, este trucată.

FSB-ul a comunicat că investigaţia publicată de Aleksei Navalnîi, în care este descrisă în detalii operaţiunea de otrăvire a lui Aleksei Navalnîi prin intermediul unui grup de agenţi FSB, „este o provocare pregătită cu ajutorul serviciilor secrete străine şi care are scopul de a discredita FSB-ul Federaţiei Ruse şi Serviciul Federal de Securitate”.

Aleksei Navalnîi a povestit luni, 21 decembrie, cum a păcălit un agent FSB să dezvăluie cum a fost otrăvit cu un agent neurotoxic din gama Noviciok. Navalnîi s-a dat drept un oficial din Consiliul de Securitate

Opozatul rus a postat conversaţia de a aproape o oră, avută cu acest agent, Konstantin Kudryavtsev, pe canalul său de YouTube. Este vorba de un om implicat în procedura de curăţare de după operaţiune, după cum a reieşit din cunoştinţele sale detaliate despre caz şi propriile declaraţii. 

Opozantul reuşeşte să-l determine pe Kudryavtsev, îngrijorat asupra unei linii telefonice nesecurizate, să vorbească spunând că şefii cer un raport urgent şi „toate acestea vor fi discutate la Consiliul de Securitate, la cel mai înalt nivel.”

Astfel, chestionat, agentul dezvăluie că Navalnîi a fost otrăvit prin lenjeria intimă.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a declarat că Aleksei Navalnîi nu a fost otrăvit de către serviciile speciale (FSB), pentru că altfel ar fi fost mort, relatează AFP.

El a respins astfel o anchetă recentă a publicaţiilor Bellingcat, CNN, Der Spiegel şi The Intercept care vede mâna FSB-ului, fostul KGB, căruia Putin i-a fost o vreme director, în spatele acestei ultime tentative de asasinat a lui Navalnîi.

„Aceasta nu este o anchetă, ci legitimarea conţinuturilor (pregătite) de către serviciile speciale americane”, a continuat Putin cu acuzaţiile.

Potrivit acestei anchete, care are la bază analiza unor date telefonice şi de călătorie - divulgate online în Rusia -, agenţi FSB specializaţi în armament chimic îl filau pe opozant din 2017.

Aceşti agenţi FSB erau prezenţi la 20 august la Tomsk, oraşul din Siberia în care a avut loc otrăvirea, potrivit acestei îndelungate investigaţii.

Moscova a dezminţit în mai multe rânduri că opozantul a fost otrăvit la Tomsk şi a acuzat că substanţa toxică de tip Noviciok detectată de laboratoare occidentale în urma spitalizării lui Navalnîi în Germania nu era prezentă în organismul opozantului pe când acesta era tratat în Rusia.

Diverse alte versiuni au fost evocate de către oficiali ruşi - o înscenare, o otrăvire voită a opozantului, o intoxicaţie orchestrată de către serviciile speciale străine sau probleme de sănătate din cauza regimului său alimentar sau a consumului de alcool.

Moscova nu vrea să deschidă o anchetă în acest caz, aşa cum a cerut Berlinul.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite