Radu Mudreac a rămas fără imunitate parlamentară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Radu Mudreac
Radu Mudreac

Deputatul Blocului Comuniştilor şi Socialiştilor, Radu Mudreac, a rămas fără imunitate parlamentară. Majoritatea parlamentară a susţinut demersul procurorului general interimar, Dumitru Robu. Parlamentarul  este suspectat că, în calitate de administrator al unui SRL, ar fi investit bani dobândiţi ilicit în construcţia unui imobil din Chişinău, transmite IPN.

Deputatul a declarat că nu înţelege care este rostul acestor acţiuni din moment ce este deschis să facă declaraţii şi să se prezinte la organul de urmărire penală oricând e nevoie.

Radu Mudreac este acuzat de faptul că fi primit  împrumuturi fictive în valoare de aproape 8 milioane pentru a-şi legaliza bani acumulaţi ilegal. Persoanele care i-ar fi oferit aceste împrumuturi  au negat acest lucru, iar unii din ei nu s-ar fi aflat în ţară atunci când se pretinde că au semnat contracte de împrumut.

În luarea sa de cuvânt, Radu Mudreac a spus că îi vine greu să comenteze cele invocate de procurorul general interimar, Dumitru Robu, deoarece nu a făcut cunoştinţă cu materialele cauzei. Dar este deschis să se prezinte la organul de urmărire penală oricând e nevoie.

În cadrul rundei de întrebări-răspunsuri, deputata Partidului politic Şor, Marina Tauber, a declarat că „Procuratura este un organ uzurpat, la fel cum şi statul este capturat de către actuala putere, iar astăzi în Parlament are loc în show de prost gust”.

Deputatul Blocului Comuniştilor şi Socialiştilor, Vladimir Voronin, a menţionat că ridicarea imunităţii şi orice intervenţie în privinţa unui deputat este un lucru foarte responsabil pentru orice organ, inclusiv Procuratura Generală. „Noi nu am venit aici din capul nostru 101 oameni. Noi suntem trimişi de cetăţenii Republicii Moldova şi noi conştientizăm această responsabilitate faţă de cetăţeni. Organele de drept sunt formate, inclusiv Procuratura, sunt formate de acest organ legislativ. Noi suntem republică parlamentară şi voi trebuie să conştientizaţi că, dacă greşiţi, o să urmeze ceva serios”, a spus liderul comunist.

Colegul său de fracţiune, socialistul Vlad Batrîncea, a declarat că procuraturii îi este mai comod „să vină după Radu Mudreac” decât să investigheze fraudele reale care au loc în ţară. „Vreau să vă întreb ce pericol prezintă astăzi Radu Mudreac sau noi, socialiştii? Şi vreau să întreb, mă adresez şi conducerii MAI, şi altor instituţii, de ce pe strada Columna se află zeci de angajaţi ai MAI, persoanele de la SIS care documentează în regim online cine intră şi cine iese din sediul PSRM? Ce este cu această campanie?”, a întrebat deputatul. Potrivit lui, ceea ce se întâmplă este un show ruşinos.

Un al deputat BCS, Vasile Bolea, a menţionat că procurorii încearcă să convingă că Radu Mudreac este bandit, însă el nu este decât protagonistul unui show ruşinos, iar dosarul este cusut cu aţă albă. Potrivit lui, acuzaţiile privind spălarea banilor sunt lipsite de dovezi, iar provenienţa acelor bani nici nu a fost stabilită măcar. „Este clar că este o acţiune politică”, a mai spus Bolea.

La propunerea deputatului BCS, Adrian Lebedinschi, a propus ca din demersul procurorului general interimar să fie exclusă încuviinţarea pentru reţinere şi arestare şi să rămână doar acordul legislativului  pentru percheziţii şi trimitere în judecată. Însă, amendamentul nu a întrunit numărul necesar de voturi.

Pentru ridicarea imunităţii au votat 56 de deputaţi ai Partidului Acţiune şi Solidaritate. Exprimarea votului a avut loc în timp ce deputaţii BCS au blocat tribuna centrală a Parlamentului, scandând: „Ruşine!”. Afară, simpatizanţi ai Partidului Socialiştilor au organizat un protest în care au acuzat „răfuieli politice din partea Partidului Acţiune şi Solidaritate”.

Până să fie supusă votului ridicarea imunităţii, Radu Mudreac a fost transportat cu ambulanţa la spital.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite