PSRM solicită respectarea secretului votului cetăţenilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Partidul Socialiştilor solicită Comisiei Electorale Centrale să emită o circulară prin care toţi funcţionarii electorali să fie atenţionaţi privind inadmisibilitatea încălcării secretului votului. Apelul vine în condiţiile în care, potrivit PSRM, la adresa formaţiunii parvin semnale că „la instruiri, membrilor birourilor electorale li se comunică că în ziua alegerilor se permite fotografierea buletinului de vot”, transmite IPN.

Într-o conferinţă de presă, reprezentantul PSRM la CEC, Maxim Lebedinschi, a declarat că prevederile normative interzic fotografierea buletinului după aplicarea ştampilei „votat”. „Orice încercare de a încălca această normă poate fi calificată ca fiind încălcarea dreptului la secretul votului, adică încălcarea garanţiilor constituţionale ale cetăţeanului. Şi aceasta poate servi temei pentru răspundere contravenţională”, a notat Maxim Lebedinschi.

Potrivit juristului, parvin şi semnale că se încearcă „cumpărarea” votului alegătorilor. Şi aceasta este o infracţiune care se pedepseşte penal. „Îndemnăm cetăţenii Republicii Moldova să voteze în conformitate cu preferinţele lor politice şi să nu se lase ademeniţi cu sume băneşti. Toate aceste cazuri vor fi documentate şi o să sesizăm organele de poliţie şi procuratura”, a menţionat Maxim Lebedinschi.

Acesta s-a referit şi la situaţia secţiilor de votare organizate pentru alegătorii din stânga Nistrului. PSRM nu este de acord cu strămutarea lor la Călăraşi, Cahul, Chişinău şi Bălţi, întrucât pentru a-şi exercita dreptul la vot alegătorii din regiunea transnistreană vor fi nevoiţi să parcurgă zeci şi chiar şi peste o sută de kilometri. Maxim Lebedinschi spune că plângerea se află pe rol la Curtea Supremă de Justiţie şi este aşteptată o decizie.

Secretarul pentru ideologie a PSRM, Ion Ceban, a declarat că vin foarte multe semnale, inclusiv de la instituţii de stat medicale, educaţionale şi alte întreprinderi. Potrivit lui, oamenii sunt impuşi să fotografieze buletinele de vot şi apoi să prezinte fotografiile, în condiţiile în care legea interzice acest lucru. De asemenea, sunt tentative de corupere, fapt care se pedepseşte penal.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite