PSRM, PDM şi Partidul Şor au oferit cele mai multe cadouri electorale alegătorilor. Constatările Promo-LEX

0
Publicat:
Ultima actualizare:
cadou foto arhiva adevarul

Misiunea de Observare Promo-LEX atestă, în contextul desfăşurării alegerilor parlamentare în baza sistemului mixt, un activism sporit al anumitor concurenţi deja înregistraţi sau potenţiali concurenţi. Astfel, în perioada monitorizată, 10 decembrie-8 ianuarie, s-au constat în jur de 280 de evenimente, dintre care circa o sută pot fi calificate drept oferire de cadouri în perioada electorală.

Constatările se conţin în al doilea raport al Misiunii de observare a scrutinului parlamentar, prezentat joi, 10 ianuarie, de către Asociaţia Promo-LEX, transmite IPN.

Campania electorală începe pe 25 ianuarie 2019, perioadă în care concurenţii electorali înregistraţi pot desfăşura acţiuni electorale în scopul acumulării capitalului politic. În pofida acestor prevederi, în perioada monitorizată au fost deja identificate activităţi care sunt cu tentă electorală, fiind efectuate de către partidele politice, a menţionat într-o conferinţă de presă, Mariana Focşa, analistă în cadrul asociaţiei.

Cele mai active partide care au desfăşurat activităţi cu tentă electorală sunt Partidul Socialiştilor, Partidul Politic Şor şi Partidul Democrat. Cele mai frecvente activităţi au fost oferirea cadourilor electorale cu ocazia sărbătorilor de iarnă: PSRM– 42 de cazuri, Partidul Politic Şor – 41 şi PDM – 17. De asemenea, aceste formaţiuni au desfăşurat întruniri, concerte şi au distribuit materiale informative.

Potrivit observatorilor, au fost semnalate şi cazuri de implicare în activităţi cu tentă electorală a fundaţiilor de caritate asociate cu anumite formaţiuni politice, şi anume Fundaţia de binefacere „Din Suflet”, asociată cu Partidul Socialiştilor, şi Fundaţia de binefacere „Miron Şor”, asociată cu Partidul Şor.

În perioada monitorizată, observatorii Promo-LEX au raportat cel puţin zece cazuri ce pot fi calificate drept utilizarea resurselor administrative. În cazul a şapte dintre acestea este vizat PDM, în două cazuri – PPŞ şi în unul – Partidul Politic Partidul Nostru. De asemenea, Promo-LEX constată implicarea preşedintelui Republicii Moldova în promovarea candidaţilor desemnaţi de către PSRM pentru alegerile parlamentare. În cazul a două partide se constată situaţii ce ar putea fi calificate drept implicare a persoanelor care nu sunt cetăţeni ai Republicii Moldova în activităţi cu tentă electorală. Este vorba despre PDM şi PPŞ.

Misiunea de Observare mai constată şi neraportarea cheltuielilor de către unele grupuri de iniţiativă. Potrivit raportului, circa 40% din grupurile de iniţiativă, printre care cele constituite de şase formaţiuni politice, nu au depus la CEC nici raport financiar săptămânal şi nici o informaţie cu privire la neefectuarea cheltuielilor, ceea ce este neconform prevederilor Regulamentului privind activitatea grupurilor de iniţiativă.

Potrivit estimărilor Promo-LEX, cele mai mari cheltuieli neraportate ale grupurilor de iniţiativă care au depus rapoarte la CEC, se referă la evenimentele publice organizate de către Partidul Politic Şor, Partidul Socialiştilor şi Partidul Democrat. Cheltuielile totale estimate şi neraportate ale acestora se ridică la cel puţin 1 584 821 de lei.

Adiţional, în perioada de până la înregistrarea grupurilor de iniţiativă, cel puţin trei potenţiali concurenţi electorali – PDM, PPŞ, PSRM – au efectuat cheltuieli pentru activităţi cu tentă electorală şi caracter prielnic colectării semnăturilor. Acestea estimate ating un cuantum de cel puţin 3 766 917 de lei, mijloace financiare care au adus dividende politice şi electorale, nefiind incluse în contul Fond electoral. Totuşi potrivit cadrului legal existent aceste cheltuieli sunt obligatorii de a fi raportate în rapoartele finale ale partidelor respective pentru anul 2018.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite