PSRM, după ce Maia Sandu i-ar fi cerut procurorului general să deschidă un dosar pe numele lui Dodon: Cerem guvernării să înceteze abuzurile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Igor Dodon, lider PSRM, ex-şef de stat
Igor Dodon, lider PSRM, ex-şef de stat

Partidul Comuniştilor din Republica Moldova, condus de Igor Dodon, a comentat declaraţiile procurorului general, Alexandru Stoianoglo, potrivit căruia, preşedintele Maia Sandu i-ar fi reproşat faptul că Procuratura încă nu a deschis un dosar penal pe numele lui Igor Dodon.

„Partidul Socialiştilor din Republica Moldova constată cu îngrijorare derapajele ilegale şi anti-democratice ale noii puteri, acţiuni care devin tot mai multe şi mai periculoase pentru statul de drept. Întreaga societate atrage atenţia la faptul că multe acţiuni ale actualei guvernări sunt inspirate din perioada “statului capturat”, iar unele chiar le depăşesc pe acestea prin caracterul abuziv şi ilegal”, se spune într-un comunicat al PSRM.

PSRM a subliniat că acţiunile Maiei Sandu „contravin normei Constituţiei Republicii Moldova, se încalcă şi Codul de procedură penală şi normele unanim recunoscute ale dreptului internaţional, cu tratatele internaţionale la care Republica Moldova este parte.”

„Ţinând cont de gravitatea celor enunţate de Procurorul General, deputaţii Blocului Comuniştilor şi Socialiştilor cer instituţiei prezidenţiale să facă publică stenograma şedinţei Consiliului Suprem de Securitate din data de 10 august. Cetăţenii au dreptul să ştie ce acţiuni întreprinde şeful statului, precum şi cât de corecte sunt acestea din punct de vedere legal”, menţionează Socialiştii.

PSRM a comunicat că juriştii partidului pregătesc adresări către mai multe instituţii internaţionale în materie de drept şi de respectare a democraţiei şi supremaţiei statului de drept, pentru a sesiza gravele încălcări şi abuzuri din partea actualei guvernări. 

„De asemenea, atragem atenţie corpului diplomatic acreditat la Chişinău să ia atitudine în raport cu fărădelegile comise de actuala putere, care încalcă principiile democratice şi supremaţia legii. PSRM va depune tot efortul pentru a apăra statul de drept în Republica Moldova şi se va opune pe toate căile legale unei noi capturări a statului de către un alt regim, de aceeaşi sorginte pe care a avut-o şi “regimul Plahotniuc””, se mai spune în comunicat.

Procurarul general Alexandru Stoianolgo a dezvăluit joi, 19 august, că preşedintele Maia Sandu i-ar fi reproşat, în cadrul şedinţei Consiliului Suprem de Securitate, de ce încă nu a deschis dosare penale pe numele mai multor deputaţi din opoziţie.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite