PSRM va înainta repetat proiectul de lege cu privire la statutul limbii ruse, după ce CCM l-a declarat neconstituţional

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deputatul Vlad Bătrîncea
Deputatul Vlad Bătrîncea

Deputaţii Partidului Socialiştilor anunţă că vor înregistra în Parlament repetat proiectul de lege cu privire la funcţionarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova, însă într-o nouă redacţie. După ce legea a fost declarată neconstituţională, socialiştii declară că vor urma reacţii dure. Săptămâna viitoare, în faţa Curţii Constituţionale va fi organizată o acţiune de protest, transmite IPN.

Într-o conferinţă de presă, deputatul Vlad Batrîncea a declarat că PSRM este profund indignat de hotărârea Curţii Constituţionale. „Repet, noi nu vom admite ca Curtea să substituie Parlamentul Republicii Moldova, care este organul superior reprezentativ în această ţară. Noi nu vom permite ca un grup de cetăţeni să decidă în locul întregului Parlament. Doi, evident că vom recurge la mai multe măsuri şi evenimente care vin să restabilească ordinea de drept şi prin declaraţii din partea Parlamentului, şi prin alte acţiuni”, menţionat Vlad Batrîncea.

„Proiectul nostru a prevăzut foarte clar că, în afară de limbă de stat, există şi limba rusă, care este limbă de comunicare a unei bune părţi de populaţie. Este vorba despre cel puţin o treime. Şi ea nu încalcă în niciun fel drepturile oamenilor care vorbesc limba de stat”, a notat deputatul.

La conferinţa organizată la sediul PSRM, a fost prezent şi ministrul în exerciţiu al justiţiei, Fadei Nagacevschi. Acesta a declarat că Legea cu privire la funcţionarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova a fost un demers al Parlamentului pentru protecţia drepturilor fundamentale ale omului. Potrivit lui, „scopul acestei legi a fost garantarea dreptului la acces la informaţie, la a comunica oficial cu autorităţile de stat în limba pe care o cunoşti mai bine, la acces la justiţie. „În măsura în care nu există această legea, se încalcă o serie de garanţii fundamentale”, a mai spus Fadei Nagacevschi. Acesta a mai spus că va sesiza partenerii de dezvoltare şi misiunile diplomatice pentru a le prezenta protestul şi poziţia Guvernului cu privire la situaţia creată şi cu privire la riscurile de destabilizare a situaţiei.

Curtea Constituţională a declarat joi, 21 ianuarie, neconstituţională Legea cu privire la funcţionarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova. Proiectul de lege a fost adoptat pe 16 decembrie 2020 de PSRM, împreună cu deputaţii din Platforma Pentru Moldova, din care face parte şi Partidul Şor. În hotărârea Curţii se menţionează că menţionarea limbii ruse are, în Constituţie, un caracter exemplificativ şi nu îi conferă limbii ruse, în Republica Moldova, un statut deosebit de cel al altor limbi vorbite pe teritoriul ţării – ucraineană, găgăuză, bulgară, romani etc.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite