PSRM condamnă protestele veteranilor de război din 16 şi 19 iulie: „Instigă la ură etnică”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Partidul Socialiştilor solicită deputaţilor tuturor fracţiunilor din Parlament să condamne manifestările veteranilor războiului de la Nistru, iar Procuraturii şi organelor de aplicare a legii să reacţioneze la orice fapt ilegal al acestora, care, potrivit PSRM „provoacă destabilizare, haos şi conflicte civile în ţară”.

Potrivit socialiştilor, declaraţiile care au sunat la protestele veteranilor din 16 şi 19 iulie „instigă la ură etnică”, fac „apel la acţiuni violente şi lichidarea statalităţii Republicii Moldova”, încalcă o serie de articole din Constituţie şi Codul Penal al Republicii Moldova, transmite IPN.

„Partidul Socialiştilor susţine constant independenţa şi integritatea teritorială a Republicii Moldova. În acelaşi timp, reamintim că tocmai astfel de declaraţii extremiste care au răsunat activ la mitingurile Frontului Popular de la sfârşitul anilor 80 - începutul anilor 90, şi mai târziu din gura reprezentanţilor autorităţilor Republicii Moldova, au creat baza conflictului transnistrean. Fiecare apel la unificare cu România, la violenţă fizică, fiecare insultă a vorbitorilor autohtoni întârzie procesul de reglementare transnistreană pentru o perioadă nedeterminată şi creează baza pentru noi conflicte în ţara noastră”, se arată într-un comunicat de presă al formaţiunii.

Socialiştii consideră că fiecare veteran al forţelor armate, fiecare participant la ostilităţi are nevoie de ajutor şi sprijin din partea statului, dar, în acelaşi timp, nimănui nu i se permite să încalce legea, să incite lupte interetnice şi ură între oameni, apeluri la violenţă, să ameninţe cu violenţă fizică.

Mişcarea „Forţa Veteranilor” a organizat pe 16 şi 19 iulie un protest în faţa Parlamentului, în care au cerut ca actuala guvernare să plece, pentru că nu face nimic pentru cetăţenii ţării. Participanţii au cerut şi demisia preşedintelui Igor Dodon care, în opinia lor, este gata pentru orice, doar că să obţină următorul mandat şi să se menţină la putere. Veteranii au spus că în 1992 au luptat pentru integritatea şi suveranitatea acestui stat, unii au plătit cu viaţa şi sănătatea proprie, iar astăzi au ajuns să fie puşi la pământ de către forţele speciale ale acestei guvernări.

https://www.ipn.md/ro/psrm-condamna-manifestarile-veteranilor-razboiului-de-pe-nistru-din-7965_1074994.html

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite