PSRM cere audierea în Parlament a Guvernului, MAI, MECC, MAEIE, SIS, şi ANRE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputaţii din Fracţiunea Partidului Socialiştilor au solicitat audierea în Parlament a reprezentanţilor mai multor instituţii de stat, printre care: Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Guvernul, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică, dar şi Serviciul de Informaţii şi Securitate.

Însă propunerile de a introduce pe ordinea de zi aceste chestiuni au fost respinse de către majoritatea prezentă la şedinţă, transmite IPN.

Deputatul PSRM Vlad Bătrâncea a declarat că Ministerul educaţiei urmează să fie audiat în legătură cu faptul că fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, desfăşoară activitate politică, efectuând vizite în instituţii şcolare în timpul orelor, unde promovează ideea unirii Republicii Moldova cu România.

În cadrul discuţiilor la acest subiect liderul Partidului Comuniştilor, Vladimir Voronin, a declarat că Traian Băsescu planifică să candideze la următoarele alegeri prezidenţiale din România şi astfel îşi face campanie printre cetăţenii moldoveni, care deţin cetăţenia statului român.

După ce propunerea nu a fost susţinută, PSRM a solicitat audierea în plen a MAEIE, MAI şi SIS în legătură cu aplicarea interdicţiilor de a intra în Republica Moldova pentru zeci de persoane din Federaţia Rusă. Potrivit deputatului socialist Vladimir Ţurcanu, aceste interdicţii au fost aplicate neargumentat şi nu doar persoanelor politice, ci şi unor istorici, jurnalişti etc.

Deputatul Partidului Liberal Lilian Carp a declarat că aceste acţiuni ale Ministerului Afacerilor Externe, probabil, sunt unicele corecte pe care instituţia le întreprinde. Mai mult, parlamentarul a îndemnat ministerul să manifeste prudenţă acest subiect.

Nici această chestiune nu a fost introdusă pe ordinea de zi. PSRM a mai solicitat audierea Guvernului şi a conducerii ANRE în legătură cu „aplicarea tarifelor exagerate la gaz şi a măsurilor care se întreprind pentru a le micşora”. Potrivit deputatului PSRM, Vladimir Golovatiuc, este cazul ca tariful la gaz pentru populaţie să fie redus, întrucât în prezent acesta este de două ori mai mare decât preţul gazului furnizat de Rusia în Moldova.

Deputatul Partidului Liberal Democrat Tudor Deliu a declarat că PLDM susţine această iniţiativă, doar că audierile ar trebui organizate săptămâna viitoare, astfel încât autorităţile să reuşească să pregătească o informaţie amplă cu privire la acest subiect. Supusă votului, chestiunea nu a fost acceptată de către majoritatea deputaţilor prezenţi în sală.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite