PSRM acuză Procuratura de manipulare în dosarul în care este vizat Igor Dodon

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Igor Dodon, preşedinte de onoare al PSRM.
Igor Dodon, preşedinte de onoare al PSRM.

Partidul Socialiştilor din Republica Moldova „dezaprobă manipulările şi dezinformarea lansată de Procuratura Generală în comunicatul despre audierea de astăzi a lui Igor Dodon pe o faptă de acum 14 ani.”

„În comunicatul de presă se evidenţiază că, acţiunile din 2008, când compania de stat “Energocom” a semnat un contract de procurare a energiei electrice din Ucraina, “au dus la majorarea tarifelor la energia electrică, afectând drepturilor consumatorilor finali, cetăţeni ai Republicii Moldova”. În acest fel, fără a demonstra vinovăţia cuiva, încălcând principiul de prezumţie a nevinovăţiei, Procuratura Generală manipulează cu informaţii cu caracter social, în încercarea de a da vina pe altcineva pentru toate scumpirile din ultimul timp, inclusiv pentru creşterea semnificativă a tarifelor pentru gazul natural şi energia termică. Modul în care este formulat acest comunicat de presă demonstrează că Procuratura Generală este capturată şi a devenit unul dintre instrumentele actualei guvernări, iar comunicatele acestora nu se deosebesc de cele difuzate de partidul aflat la conducerea ţării”, se spune într-un comunicat emis de PSRM.

PSRM îndeamnă instituţiile statului, în mod special Procuratura Generală, să dea dovadă de corectitudine şi să se ghideze strict de lege, nu de indicaţiile politice, venite din partea actualului regim de la guvernare.

„Suntem siguri că preşedintele de onoare al PSRM, Igor Dodon îşi va demonstra nevinovăţia, iar abuzurile din partea guvernării îşi vor primi calificativul necesar”, mai spus socialiştii.

Preşedintele de onoare al Partidului Socialiştilor, Igor Dodon, s-a prezentat miercuri, 29 decembrie, în faţa procurorilor, unde a fost audiat în calitate de bănuit în dosarul „Energocom”, transmite IPN.

Bănuiala ţine de depăşirea atribuţiilor de serviciu, săvârşite de o persoană cu funcţie de demnitate publică, în interesul unui grup criminal organizat şi vizează activitatea lui Igor Dodon din perioada anilor 2008-2009, când a deţinut funcţia de prim-vicepremier, ministru al economiei şi comerţului.

Procuratura Generală precizează că Igor Dodon, din poziţia pe care o avea atunci, a eliberat avizul în baza căruia, în mai 2008, a fost semnat contractul privind procurarea energiei electrice pentru Republica Moldova, în condiţiile în care SA „Energocom” avea deja negociate şi încheiate două contracte de furnizare a energiei electrice la un preţ mai mic cu 29%.

Urmare a acţiunilor în cauză, statului, în persoana SA ,,Energocom” i-au fost aduse daune în proporţii deosebit de mari, în valoare de  11 927 173 de dolari SUA, echivalentul a 123 957 916 de lei, mijloace băneşti care au fost transferate ulterior pe conturile unor companii off-shore. Concomitent, aceste acţiuni au dus la majorarea tarifelor la energia electrică, afectând drepturile consumatorilor finali, cetăţeni ai Republicii Moldova.

Procuratura precizează că, în cadrul audierilor, Igor Dodon nu şi-a recunoscut vina. Acesta a solicitat să i se ofere timp pentru a discuta cu avocaţii şi a se pregăti de audieri.

La ieşire, Igor Dodon a declarat că este vorba despre un dosar deschis încă în anul 2008 şi este straniu de ce despre un dosar de 13 ani nimeni nu şi-a adus aminte până acum. El spune că a discutat cu procurorul de caz, precizând că este gata să colaboreze cu ancheta, întrucât nu are nicio vină în acest dosar. „Mi-au spus că sunt bănuit, nu învinuit. De aceea vom colabora şi vom vedea”, a notat politicianul.

În opinia sa, aceste acţiuni sunt o încercare de a deplasa accentele înainte de Anul Nou.

„S-a dorit anume astăzi, când oamenii se pregătesc de Anul Nou, ca să aibă ce discuta. Încearcă să acopere nemulţumirea cetăţenilor de creşterea preţurilor. Este o nemulţumire majoră în societate faţă de domeniul social-economic. Eu îi înţeleg pe cei de la guvernare”, a mai spus Igor Dodon.

Potrivit Procuraturii, în privinţa lui Igor Dodon a fost aplicată măsura procesuală – obligarea de a se prezenta la organul de urmărire penală.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite