Protipendada prorusă a Moldovei se odihneşte în Europa

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Igor Dodon cu familia la odihnă în Cehia. Sursa: www.facebook.com/dodon.igor
Igor Dodon cu familia la odihnă în Cehia. Sursa: www.facebook.com/dodon.igor

Socialistul principal de la Chişinău a plecat cu familia într-o vacanţă în Cehia. În fond, e problema fiecăruia unde şi cu cine îşi petrece concediul, dar un asemenea gest din partea apologetului integrării Republicii Moldova în fictiva (şi chiar abuziva) Uniune Vamală depăşeşte orice limită. La cât a înfierat occidentul şi la cât a zbierat că va denunţa Acordul de Asociere semnat cu UE, destinaţia aleasă de Igor Dodon denotă ipocrizie.

Liderul socialiştilor moldoveni demonstrează (a câta oară?) că declaraţiile belicoase şi aluziile răutăcioase la adresa Uniunii Europene nu sunt decât nişte mesaje populiste pentru acea parte a societăţii care este în continuare pauperizată, dezinformată şi rusificată. Faptul că Dodon calcă pe urmele lui Voronin, un vechi şi cândva fidel client al staţiunilor balneare de la Karlovy-Vary, confirmă supoziţia că PSRM reprezintă doar o copie palidă a Partidului Comuniştilor. Păstrând „tradiţia nomenclaturistă”, actualul favorit şi acolit al Kremlinului la Chişinău a întreprins această escapadă într-un stat membru UE tocmai ca să ne arate că celor din protipendadă li se permite orice.

La una dintre ultimele sale apariţii televizate, cu o săptămână înainte de învestirea Guvernului Streleţ şi încheierea sesiunii ordinare a Parlamentului, Dodon a recunoscut că îşi doreşte cu ardoare să plece la odihnă peste hotare, preferabil într-un loc răcoros şi nu la mare, însă fără a preciza destinaţia. Susţinătorii şi simpatizanţii săi probabil nici nu s-au aşteptat că liderul lor va fi atât de „neinspirat” să opteze pentru un stat „depravat” în detrimentul vreunei republici „frăţeşti” sau măcar a Turciei – fieful ruşilor înstăriţi în sezonul estival. Personal, i-aş fi recomandat Crimeea, unde ar fi evitat aglomeraţia turistică şi ar fi putut poza pe fundalul „omuleţilor verzi” şi a celui mai performant arsenal militar rusesc, sau regiunea Tomsk din Siberia, ocazie cu care ar fi putut vedea locurile unde au fost deportaţi părinţii colegei sale de partid – Zinaida Greceanîi.

Unii comentatori mai pudici sunt în drept să reproşeze că nu ar trebui să ne intereseze unde s-a dus omul să-şi hodinească oasele, de la atâta trudă în folosul oamenilor. Sau chiar să compare concediul vestic al unui politician pro-estic cu vizita unui ateu într-un lăcaş sfânt. Dar lucrurile sunt mai complexe decât atât, iar paralela este deplasată. Întâi de toate, liderul socialist nu este la prima deviere şi neconcordanţă „ideologică”, ca să nu zic logică. A devenit deja consacrată înregistrarea video (din 2011) în care Igor Dodon declară că aderarea R. Moldova la Uniunea Vamală reprezintă o utopie, pentru ca din 2013 încoace să susţină necondiţionat această opţiune. Apoi, ateii care intră într-un lăcaş de cult nu sunt impuşi să se conformeze rigorilor creştineşti. Tot ce li se cere este să nu deranjeze sau să deterioreze bunurile. Pe când într-un stat eşti obligat să respecţi legislaţia, indiferent de originea socială, apartenenţa etnică, viziunea politică ş.a.m.d. Totodată, Dodon cu siguranţă nu şi-a luat mâncare de acasă şi consumă în Cehia produse europene, pe care autorităţile ruse acum le distrug cu tractoarele şi le îngroapă cu tonele.

În fine, a devenit desuetă percepţia că politicianul mai ţine la etichetă sau că are convingeri ferme. Aşa cum mulţi auto-declaraţi pro-europeni nu au nimic în comun cu valorile europene, tot aşa şi acest oportunist lider socialist de la Chişinău se complace în a-i ademeni pe moldoveni cu „raiul euro-asiatic”, în timp ce pleacă la odihnă în Europa cea „desfrânată”.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite