Proteste la Chişinău. Femeile din politică atacate de protestatari: Fiecare va ajunge la un anumit moment într-un „Calidor”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Culturii, Monica Babuc, ministrul Educaţiei, Corina Fusu, şi deputatul liberal Alina Zotea sunt femeile din politică ce au fost atacate de protestatari miercuri, după învestirea Guvernului Filip.

Ministrul Culturii de la Chişinău, Monica Babuc, spune că nimic şi niciodată nu a putut îndreptăţi sângele, violenţa şi xenofobia. Babuc trasmite un mesaj către cei ce cheamă lumea la proteste violente.

„Cei dintre voi, „prieteni”, care chemaţi insistent la proteste şi care, probabil, credeţi că sunteţi extrem de drepţi şi democratici, nu uitaţi că nimic şi niciodată nu a putut îndreptăţi sângele, violenţa şi xenofobia. Dacă credeţi altfel, bucuraţi-vă „prieteni”. Mă tem că fiecare va ajunge la un anumit moment într-un „Calidor”, din care s-ar putea să nu vă poată salva nici chiar Eugen”, scrie Monica Babuc pe reţeaua de socializare facebook.com.

Monica Babuc: Mulţumesc, Eugen

Potrivit Monicăi Babuc, Eugen este ofiţerul de poliţie, care a scos-o din mulţime vie şi nevătămată. „Mulţumesc lui Eugen. Ţinându-mă strâns de mână, când cineva, trăgându-mă de mânecă striga: „Da asta şini-i?!”. Iar apoi când a văzut că nu puteam merge căci eram încălţată în pantofi şi lunecam fără sfârşit, iar pasul trebuia de fapt să fie fugă, m-a luat în braţe şi m-a dus un timp până am putut ajunge la un loc liniştit”, povesteşte Babuc.

„Eugen, voi scrie vre-o dată în cele mai mici detalii ce îmi spuneai pe drum. Şi voi ţine minte mâna ta căreia nu-i datoram nimic personal, dar care a fost o mână de bărbat, care a sprijinit o femeie umilită şi speriată. Mulţumesc tuturor care mi-au scris mesaje de încurajare şi suport în perioada celor câteva ore de blocaj în interiorul Parlamentului. În coridoarele întunecoase pline de fum înecăcios care pătrundea de undeva de afară au fost de mare ajutor”, scrie Monica Babuc într-un mesaj public.

„Îmi stăruie în ochi chipul răvăşit al colegei mele Corina, care încercând să iasă, a fost recunoscută, bătută violent şi impusă să revină. Îmi stăruie în ochi chipurile altor femei, care primeau mesajele copiilor lor şi care vorbeau în şoaptă resemnate, ascultând valul furibund de afară care se auzea tot mai aproape. Le scriau glume şi îi încurajau. Îmi stăruie în ochi ministrul Jizdan, care şi-a asumat din prima clipa, după vot, responsabilitatea unei ordini elementare în ceea ce priveşte securitatea unor oameni. Şi cei din interior şi cei din afară. Şi maşina de serviciu făcută zob. Şi Oleg, şoferul, huiduit şi ameninţat. Şi „calidorul” în care eram cei blocaţi acolo. Omnia fluunt, omnia mutantur. Numai nu la noi”, mai scrie Babuc în mesajul publicat.

Alina Zotea: „Teroarea din 20 ianuarie 2016”

Deputatul liberal Alina Zotea a relatat într-un mesaj pe Facebook evenimentele aşa cum le-a trăit aceasta. „În timp ce angajaţii alergau prin Parlament, duşi de la un hol la altul, agitaţi şi cuprinşi de panică, Preşedintele PL, Mihai Ghimpu, ne îndemna să fim calmi şi ne asigura că vom ajunge în siguranţă la familii şi la copii. Însă, teroarea nu s-a terminat în Parlament, a continuat şi atunci când am încercat să ieşim afară împreună cu asistenţii şi ceilalţi angajaţi ai instituţiei. La ieşire, un grup de oameni beţi au început să mă lovească, atât pe mine, cât şi pe asistentele cu care eram”, scrie Zotea.

Aceasta se întreabă „ce vină au colegele mele pentru faptul că sunt angajate ale Parlamentului? Acestea sunt oare proteste paşnice? Când mama îşi vede acasă copilul bătut şi hărţuit? Oare cât de bărbat trebuie să te simţi ca să te dai cu pumnii în femei?”.

„Faptul că am fost agresată şi eu, şi doamna Corina Fusu, şi domnul Ghimpu, îmi aduce aminte că trădatorii nu ies prin faţa Parlamentului, trădatorii se maschează, îşi murdăresc faţa ca să nu fie recunoscuţi şi folosesc orice mijloace ca să-şi salveze viaţa”, mai menţionează deputatul. Aceasta crede că protestatarii din centrul Capitalei sunt manipulaţi. „Din atâta manipulare, unii protestatari, având cele mai bune intenţii, s-ar putea să uite cine le sunt adevăraţii adversari, s-ar putea să le scape cine a furat un milliard de dolari, dar a mai rămas un pic până se va separa grâul de neghină”.

Corina Fusu: „Mi-au scos bereta”

Şi ministrul Educaţiei, Corina Fusu, a fost agresată de protestatari. S-a întâmplat după patru încercări de a părăsi sediul Legislativului, sub protecţia forţelor de ordine. „Mi-au scos bereta şi batista pe care mi-am pus-o pe cap ca să nu mă recunoască. Am încercat de trei ori să ies, iar a patra - mi-au ars câţiva pumni în spate şi au încercat să-mi scoată paltonul de pe mine, dar au intervenit poliţiştii şi m-au luat sub protecţia lor”, a declarat ministrul pentru Deschide.MD.

Corina Fusu a subliniat faptul că se simte bine şi deja a depăşit starea de shoc.

Amintim că, miercuri, după ce Parlamentul a votat pentru învestirea Guvernului Filip, protestatarii au înconjurat clădirea legislativului, cei din interiorul instituţiei fiind blocaţi câteva ore.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite