Protest la Orhei faţă de acţiunile Poliţiei şi sistarea activităţii parcului OrheiLand: Se vede cu ochiul liber că guvernarea luptă cu Orheiul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
x

Protestele nu contenesc la Orhei. Peste o sută de oameni au protestat luni, 31 ianuarie, în preajma parcului de distracţie OrheiLand, faţă de decizia Poliţiei de a sista activitatea parcului. Oamenii acuză guvernarea şi Poliţia de duble standarde, în condiţiile în care, sub pretextul pandemiei, OrheiLand a fost închis, în timp ce la Bălţi şi la Chişinău accesul în parcurile de distracţii, carusele şi patinoare nu este restricţionat.

Potrivit oamenilor, conducerea ministerului de Interne şi a Inspectoratului General de Poliţie îi discriminează pe copii din Orhei şi execută ordinele politice venite din partea partidului de guvernământ. 

„Copiii noştri, care sunt bucuria şi viaţa noastră, sunt călcaţi în picioare. Nu trebuie să tăcem! Ceea ce se întâmplă la Orhei nu e normal. În toate parcurile din ţară este voie, dar la OrheiLand nu. Nu este corect”, a spus o mamă care a participat la flashmob. 

„Sufăr foarte mult alături de cei copiii mei, suferă şi ei din cauza situaţiei în care ne aflăm. De dimineaţă până la ora 14:00 fac lecţii online, iar după asta nu au unde să iasă ca să se recreeze, deoarece parcul este închis. OrheiLand-ul este închis, parcurile de la Bălţi sunt deschise. Se vede cu ochiul liber că guvernarea luptă cu Orheiul. Stimaţi guvernanţi, regretăm că puneţi politica mai presus decât sănătatea copiilor. Măsurile anti-pandemice nu sunt logice. Sperăm că protestul de astăzi va fi auzit”, a spus o altă participantă la protest.

În timpul evenimentului, poliţiştii prezenţi în faţa OrheiLand au încercat să obstrucţioneze protestul şi au pornit, în timp ce oamenii îşi exprimau nemulţumirea, sistemele sonore în care anunţau despre pericolul COVID-19. 

Ulterior, mamele care au participat la flashmob au mers în marş până la Inspectoratul de Poliţiei din Orhei, pentru a le înmâna poliţiştilor revendicările lor şi pancartele care includ mesaje şi fotografii, care arată dublele standarde aplicate în raport cu locuitorii oraşului Orhei.  

„Mămicile, de obicei, sunt foarte răbdătoare, dar nu şi în acest caz. Astăzi, am venit la Inspectoratul de Poliţie doar câţiva părinţi, ulterior vom veni mai mulţi aici, în faţa Inspectoratului. Vă cerem echitate şi egalitate. De ce parcul de la  Orhei este închis, iar cel de la Bălţi, de exemplu, este deschis?”, a menţionat o altă femeie, care i-a înmânat unuia dintre poliţişti pancartele de la flashmob.

Oamenii mai spun că abuzurile guvernării PAS au început după ce, săptămâna trecută, sute de locuitori au ieşit în stradă pentru a apăra decizia Consiliul Raional Orhei, care a adoptat propriile măsuri în contextul pandemiei de coronavirus şi a decis să nu închidă şcolile, aşa cum s-a întâmplat la nivel central. Tot atunci, la iniţiativa manifestanţilor, care au colectat mii de semnături, Consiliul Raional Orhei a votat o declaraţie prin care i-a acordat vot de neîncredere actualului Guvern. Autorităţile din raionul şi municipiul Orhei, precum şi manifestanţii au argumentat că puterea centrală este incapabilă să soluţioneze problemele oamenilor şi adoptă măsuri antidemocratice şi antinaţionale.  

Tot astăzi, liderul Partidul „ŞOR”, la iniţiativa căruia a fost construit OrheLand, a declarat, într-o intervenţie video, că prezenţa poliţiştilor la OrheiLand nu are nicio legătură cu pandemia. Potrivit lui, actuala guvernare, care în jumătate de an a provocat dezastru în toate domeniile, încearcă acum să distrugă OrheiLand, ca să nu existe nimic bun care să contrasteze cu răul lor.

„V-aţi întrebat vreodată de ce tuturor guvernanţilor le stă în gât OrheiLand-ul? Vă spun eu: a doua zi ar distruge acest parc, l-ar dezmembra şi l-ar vinde pe bucăţi. Şi nu doar OrheiLand-ul. Acesta este sindromul ratatului, a celui care nu-i în stare să facă nimic bun şi doar să distrugă ceea ce fac alţii. Pentru că ei îşi ies din minţi şi se îneacă de ură când văd că cineva poate, iar ei nu. Doar nişte psihopaţi, nişte oameni bolnavi pot să trimită toată poliţia disponibilă ca să alunge nişte copii care se joacă în aer liber. Să-i sperie, să-i facă să plângă. Ştiţi ce înseamnă asta? Isterie, disperare, ură. Această guvernare, care în jumătate de an a provocat dezastru în toate domeniile şi a aruncat ţara cu 20 de ani înapoi, încearcă acum să distrugă orice contrast. Ca să nu existe nimic bun, care să contrasteze cu răul lor. Pentru că binele şi răul se văd mai bine prin comparaţie”, a declarat Ilan Şor. 

Reprezentanţii Guvernului şi ai Inspectoratului General al Poliţiei nu au comentat, deocamdată, acuzaţiile care li se aduc.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite