Protest în faţa Guvernului de la Chişinău: Jos corupţia!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO IPN
FOTO IPN

Mai mulţi veterani ai războiului de la Nistru au organizat astăzi, 9 noiembrie, o acţiune de protest în faţa Guvernului. Aceştia se plâng că, deşi autorităţile le-au promis multe, nu au realizat nimic pentru cei care au luptat pentru integritatea statului. Veterani au scandat: „Ruşine!”, „Jos corupţia!”, „Hoţii!”, transmite IPN.

Andrei Colţa, participant la acţiune, spune că acest proteste este împotriva funcţionarilor care nu-şi îndeplinesc promisiunile faţă de veteranii de război. Potrivit lui, veteranilor de război cu grade de dizabilitate li s-a promis că, în caz de necesitate, după prima cerere, vor fi internaţi în spitale. Altora li s-au promis, de 20 de ani, că le vor fi oferite locuinţe şi, chiar dacă există decizii de judecată, acest lucru aşa şi nu s-a întâmplat.

Bărbatul spune că protestul nu are culoare politică, durează de ani de zile. În opinia sa, problemele nu sunt rezolvate pentru că în structurile de stat sunt hoţi care „fură statul, fură veteranii, fură pensionarii şi întreaga populaţie”.

Preşedinte Mişcării refugiaţilor transnistreni, Anatolie Bîzgu, a declarat că, de la începutul lunii iunie, Consiliul naţional pentru problemele veteranilor de război de pe lângă premier, al cărui membru este, nu s-a întrunit. Potrivit lui, toate problemele care au fost enunţate de veterani nu au fost soluţionate. Nu a fost adoptat nici Planul de acţiuni „Memorie. Onoare. Respect”, care este elaborat deja de un an.

Anatolie Bîzgu a menţionat că există decizii ale instanţelor de judecată cu privire la asigurarea cu spaţiul locativ a veteranilor de război şi a persoanelor care au activat în organele de poliţie. Şi există cel puţin 30 de veterani care deţin decizii judecătoreşti irevocabile, prin care statul e obligat să le ofere locuinţe, dar acest lucru nu se întâmplă.

Anatolie Bîzgu a mai spus că veteranii au înaintat demersuri prin care au solicitat ca funeraliile veteranilor să fie gratuite, iar cei care au decoraţiuni de stat să fie petrecuţi pe ultimul drum cu onoruri militare.

Participanţii la acţiunea de protest solicită convocarea cât mai urgentă a Consiliului naţional pentru problemele veteranilor de război de pe lângă prim-ministru.
 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite