Promo-LEX solicită MAE al R. Moldova să convoace ambasadorul Rusiei pentru explicaţii, după ce Moscova a deschis 27 de secţii de votare în Transnistria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aşa-numita frontieră de pe Nistru, controlată de structurile „de forţă” de la Tiraspol.
Aşa-numita frontieră de pe Nistru, controlată de structurile „de forţă” de la Tiraspol.

Asociaţia Promo-LEX consideră Federaţia Rusă a încălcat dreptul internaţional prin organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Duma de Stat în regiunea transnistreană a Republicii Moldova. În acest sens, Promo-LEX solicită Ministerului de Externe al R. Moldova să convoace ambasadorul rus la Chişinău, Oleg Vasneţov, ca să ofere explicaţii pe acest subiect.

În perioada 17 – 19 septembrie 2021 au avut loc alegeri pentru Duma de Stat a Federaţiei Ruse. Autorităţile ruse au deschis în regiunea transnistreană 27 de secţii de vot, ceea ce reprezintă cel mai mare număr de secţii deschise până în prezent în această regiune a Republicii Moldova.

Promo-LEX precizează că, la fel ca şi în precedentele scrutine organizate de Federaţia Rusă în regiunea transnistreană, deschiderea secţiilor nu a fost coordonată cu autorităţile constituţionale, ce reprezintă o sfidare a Acordurilor bilaterale încheiate cu Republica Moldova.

Promo-LEX a constatat că reacţia autorităţilor constituţionale a fost una întârziată şi echivocă cu privire la rezultatele acestui plebiscit organizat de către autorităţile ruse în comun cu administraţia nerecunoscută a regiunii.

În pofida negării totale a controlului de facto asupra administraţiei secesioniste, autorităţile ruse reuşesc să realizeze o colaborare cu administraţia respectivă din perspectiva politicilor, în timp ce nu doresc să soluţioneze problemele grave ale drepturilor omului în regiune.

Promo-LEX reaminteşte că controlul politic absolut asupra proceselor ce au loc în regiunea transnistreană a fost considerat un element important al asumării responsabilităţii pentru încălcările grave ale drepturilor omului în regiunea transnistreană de către Federaţia Rusă. Astfel, pe lângă controlul politic asupra proceselor ce au loc în regiunea transnistreană, controlul economic şi militar constituie cele trei elemente determinante pentru menţinerea concluziei că Rusia realizează jurisdicţia de facto asupra regiunii (a se vedea Hotărârile Ilaşcu v. Rusia şi Moldova, Catan şi alţii v. Rusia şi Moldova, Mozer v. Rusia şi Moldova).

Totodată, Republica Moldova urmează să realizeze obligaţiile sale pozitive de condamnare a oricăror manifestări din partea altor state care vin să susţină un regim care violează grav drepturile omului.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite