Promo-LEX: Situaţia limbii române în stânga Nistrului rămâne problematică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO europalibera.org
FOTO europalibera.org

Acum cinci ani, directorul Asociaţiei obşteşti „Promo-LEX”, Ion Manole, declara pentru IPN, în ajunul zilei de 31 august, că în stânga Nistrului cunoaşterea limbii române este tot mai problematică, limba română este slab promovată şi cultivată în întreaga regiune. Potrivit lui, acum, la cinci ani distanţă, situaţia nu este diferită.

Manole menţionează că limba româna cu alfabet latin este practic interzisă, iar cea cu alfabet chirilic nu se utilizează practic în mediul urban, în presă şi în instituţiile de învăţământ superior din regiune. 

Deşi este una din cele trei limbi ,„oficiale” în stânga Nistrului, limba română practic nu este vorbită în spaţiul public. Nu mai există cenzură în acest sens, dar limba română pur şi simplu este ignorată, iar cei ce o vorbesc sunt limitaţi să o vorbească în cercuri restrânse (în familie sau în cele câteva sate). 

În puţinele şcoli din regiune unde se păstrează limba română, gradul de predare şi cunoaştere a acesteia este tot mai slabă. Totodată, în universităţile din regiunea transnistreană nu există facultăţi în această limbă.

„În librării sau biblioteci nu veţi găsi diversitatea de literatură sau publicaţii necesare pentru menţinerea şi dezvoltarea limbii”, a mai spus Ion Manole, precizând că Chişinăul nu a fost preocupat niciodată de problema menţinerii şi promovării limbii române în regiune.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite