Promo-LEX: Finanţarea partidelor de la stat a responsabilizat entităţile politice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO promolex.md
FOTO promolex.md

Finanţarea din bugetul de stat a partidelor şi a campaniilor electorale a responsabilizat entităţile politice şi le-a făcut să raporteze mai multe cheltuieli la Comisia Electorală Centrală. Anul trecut, formaţiunile politice au raportat cheltuieli aproape duble, faţă de 2015. Este constatarea unui raport al Asociaţiei Promo-LEX despre finanţarea partidelor din Republica Moldova în 2016, prezentat în cadrul unor dezbateri publice, transmite IPN.

Expertul financiar al asociaţiei, Cornelia Călin, a spus că în 2016, 28 de partide politice au raportat cheltuieli la CEC, pe mai multe categorii. 

„Au fost raportate cheltuieli începând cu sediile şi locaţiunea sediilor, cheltuieli de personal, de transport, cheltuieli pentru evenimente mass-media, inclusiv deplasări peste hotare. Din dinamica categoriilor de cheltuieli raportate în 2015 şi 2016 se vede că anul trecut s-a raport mai bine comparativ cu anii trecuţi”, a declarat Cornelia Călin.

Totuşi, Promo-LEX a estimat patru milioane şi jumătate de lei cheltuieli neraportate anul trecut, ceea ce denotă faptul că raportarea a fost parţială.

Cornelia Călin a declarat că opt partide politice au acceptat anul trecut donaţii mai mari decât plafonul de 550 de mii lei. „Legea spune că donaţiile mai mari de acest plafon trebuie să treacă prin bancă, pentru ca să fie vizibilă trasabilitatea banilor, de unde vin şi unde pleacă. Când ei sunt donaţi în numerar, nimeni nu vede nimic, este invizibilă sursa şi provinienţa lor”, a afirmat Cornelia Călin.

Din 27 de partide, opt formaţiuni politice riscă a fi sancţionate şi/sau obligate să verse în bugetul de stat sau să restituie donaţiile încasate în numerar, peste plafonul stabilit (actual 5.050 lei), în cuantum total de 30.423.862 lei. PDM ar trebui să verse în bugetul de stat o sumă record de 29 de milioane lei, urmaţi la mare distanţă de PL care ar urma să aducă la buget 458.548 lei,  PN – 441.350, PCRM – 214.550 lei, PPPDA – 169.700 lei, PPEM – 24.300 lei, PSP – 23.950 lei, PSRM – 15.464 lei.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite