Promo-LEX: Aresturile preventive pun în pericol vieţile omeneşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Utilizarea excesivă şi nejustificată a arestului preventiv, dar şi problema asigurării asistenţei medicale în penitenciare, continuă a fi probleme extrem grave în Republica Moldova. În ţară se foloseşte excesiv măsura arestării preventive, deşi legislaţia prevede şi măsuri alternative, nu mai puţin eficiente.

E constarea făcută de către experţii Asociaţiei Promo-LEX, care au prezentat vineri, 20 aprilie, în cadrul unei conferinţe de presă, cazul reclamantului Serghei Cosovan, care dezvăluie mai multe probleme existente de foarte mult timp, atât în sistemul judiciar, cât şi în sistemul penitenciar, transmite IPN.

Experţii asociaţiei spun că la 29 martie curent, Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a comunicat de urgenţă plângerea lui Serghei Cosovan, depusă de Asociaţia Promo-LEX la 20 martie. Totodată, Curtea a dispus examinarea în mod prioritar a cauzei date, ulterior a propus Guvernului Moldovei să prezinte observaţiile sale faţă de plângerea înaintată. Curtea a formulat înrebări cu privire la modul în care s-a dispus arestarea preventivă a persoanei şi dacă persoanei i-a fost acordată asistenţa medicală potrivită.

Potrivit Promo-LEX, Serghei Cosovan, fiind deţinut în arest preventiv, riscă să moară în penitenciar, întrucât bărbatul suferă de ciroză hepatică în faza terminală. Deşi aceste maladii serioase sunt confirmate documentar, din 28 septembrie 2017, arestul preventiv este în continuu prelungit de către instanţă. Totodată, în pofida maladiilor grave confirmate, autorităţile nu dau dovadă de diligenţă sporită în a-i slava viaţa.

Experţii asociaţiei menţionează că de aici reiese faptul că utilizarea excesivă şi nejustificată a arestului preventiv, dar şi problema asigurării asistenţei medicale în penitenciare, continuă a fi probleme extrem grave în Republica Moldova. Potrivit Promo-LEX, circa 90% din demersurile privind aplicarea arestului preventiv a procurorilor sunt acceptate de instanţe. Aproape aceeaşi rată de acceptare este înregistrată şi în privinţa demersurilor de prelungire a măsurii de arest preventiv. În opinia experţilor, practica aplicării arestului continuu este lipsit de un cadru legal care ar asigura asistenţa medicală corespunzătoare persoanelor ajunse în detenţie.

Asociaţia mai face referire la informaţiile furnizate de Departamentul Instituţii Penitenciare, potrivit cărora, sistemul penitenciar suferă de insuficienţă de cadre medicale în raport cu numărul de persoane deţinute în penitenciare. În instituţiile penitenciare din ţară sunt aproape opt mii de deţinuţi, iar numărul lucrătorilor medicale este puţin peste două sute.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite