Promo-LEX: Peste 155 de mii de alegători riscă să fie privaţi de dreptul la vot la viitoarele alegeri parlamentare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Condiţionarea deţinerii unui domiciliu pentru exercitarea dreptului de vot în circumscripţia uninominală contravine Constituţiei, este discriminatorie şi limitatoare, declară experţii Asociaţiei Promo-LEX. Ei spun că peste 155 de mii de alegători fără domiciliu sau reşedinţă, ceea ce reprezintă 4,78% din totalul alegătorilor înscrişi în Registrul de Stat al Alegătorilor, riscă fie privaţi de dreptul la vot, transmite IPN.

Noul Cod Electoral stabileşte că alegătorul votează la secţia de votare din circumscripţia uninominală unde îşi are domiciliul. La alegerile parlamentare în circumscripţiile uninominale nu participă alegătorii care nu au domiciliul în circumscripţia uninominală respectivă.

Experţii Promo-LEX constată că modificările operate în Codul Electoral privind participarea la vot a alegătorilor fără domiciliu în diferite tipuri de circumscripţie nu sunt explicite şi lasă loc de interpretare. 

O eventuală permisiune de a vota doar în circumscripţia naţională ar afecta valoarea opţiunii exprimate de cetăţean şi, prin urmare, principiul egalităţii votului, consfinţit în textul Constituţiei. 

În plus, ar fi o încălcare şi a liniilor directoare ale Comisiei Europene pentru Democraţie prin Drept, conform cărora fiecare alegător are, în principiu, dreptul la un singur vot, iar în cazul în care sistemul electoral acordă alegătorilor dreptul la mai multe voturi, fiecare alegător beneficiază de acelaşi număr de voturi.

Experţii Promo-LEX recomandă modificarea articolului 87 alin. (4) din Codul electoral cu scopul de a exclude condiţionarea deţinerii unui domiciliu, în sensul Codului, pentru exercitarea dreptului de vot; tratarea exactă şi în conformitate cu normele constituţionale de către legislator a mecanismului de realizare a dreptului de vot în cadrul circumscripţiei naţionale sau uninominale la alegerile parlamentare şi modificarea articolului 80 din Codul Electoral pentru a exclude condiţiile ce limitează dreptul alegătorilor fără domiciliu sau reşedinţă de a semna în susţinerea candidaţilor.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite