Proiectul Republicii Moldova rămâne aderarea la UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Republica Moldova va pleda pentru continuarea parcursului european cu finalitatea aderării la Uniunea Europeană la summitul de la Riga, conform discursului susţinut de preşedintele Nicolae Timofti la Chişinău cu ocazia Zilei Europei.

”Vom merge la Riga cu capul sus şi vom pleda ferm pentru continuarea parcursului european, care are şi el o finalitate clară, aderarea la Uniunea Europeană. Pentru că aşa este corect, pentru că acesta este viitorul nostru”, a afirmat Nicolae Timofti în deschiderea festivităţilor de celebrare a Zilei Europei la Chişinău.

Viitor incert

Amintind de faptul că majoritatea ţărilor din fostul lagăr socialist au aderat la Uniunea Europeană şi beneficiază de siguranţă politică şi economică, Nicolae Timofti a subliniat referindu-se şa Republica Moldova: ”Cu părere de rău, noi încă nu aparţinem acestui viitor. Încă ne zbatem într-un prezent incert, iar unii mai sunt posedaţi de fantomele unui trecut fals şi ruşinos”.

Preşedintele Republicii Moldova s-a referit şi la propaganda care idealizează trecutul sovietic spunând că: ”Este de o importanţă vitală pentru viitorul Republicii Moldova, ca toţi cetăţenii să conştientizeze necesitatea modernizării societăţii, bazată pe valori europene şi să nu cadă pradă ficţiunilor populiste despre trecutul luminos”.

În ceea ce priveşte relaţiile cu România, Nicolae Timofti s-a referit la posibilitatea asigurării securităţii energetice pentru Republica Moldova: ”Vom continua şi eforturile noastre de diversificare a surselor de aprovizionare cu gaz natural şi energie electrică, conectându-ne la sistemele energetice europene, prin intermediul României”.

Premierul Chiril Gaburici a declarat că realizarea proiectului european va aduce garanţie pentru bunăstarea cetăţenilor, pentru pace şi pentru siguranţă, dar şi pentru construirea unei societăţi transparente şi democratice. Premierul a menţionat că, deşi partenerii externi califică Republica Moldova ca cel mai de perspectivă partener al UE, mai este foarte mult de muncă.

Orăşelul European

În centrul Chişinăului au fost organizat standuri care au reprezentat statele membre UE, cel mai mare succes avându-l corturile unde au fost prezentate alimentele tradiţionale ale fiecărei ţări. Chişinăuenii au participat la diferite concursuri, la şcoala de limbi europene, dar şi au avut posibilitatea de a face cunoştinţă cu proiectele finanţate de UE.

GPS pentru Europa

Primarul capitalei, Dorin Chirtoacă, a spus că partenerii europeni sunt asemenea unui GPS care ne arată direcţia spre o viaţă mai bună de care se poate bucura fiecare om. Edilul a menţionat că pe traseul acestui GPS este nevoie şi de un tribunal, unde vor fi lăsaţi cei care au abuzat de încrederea partenerilor europeni şi de încrederea cetăţenilor în parcursul european. „Rugămintea noastră este să nu deconectaţi GPS-ul. Să-l păstraţi conectat aşa mai departe, până la capăt, până când Moldova va ajunge să fie membru al Uniunii Europene”, a declarat primarul, conform IPN.

Sprijin de la Bruxelles

Ambasadorul UE la Chişinău Pirka Tappiola a menţionat că Uniunea Europeană vine cu susţinere, dar Republica Moldova va trebui să asigure în continuare reformele esenţiale. Pirkka Tapiola a menţionat că de la sărbătoarea din anul trecut şi până astăzi s-a reuşit realizarea a foarte multe lucruri, printre care semnarea şi punerea în aplicare a Acordului de Asociere, dar aplicarea regimului de călătorii fără de vize, ceea ce oferă oportunităţi enorme cetăţenilor.

„Ne vom întâlni iarăşi în câteva săptămâni la Summitul de la Riga pentru a ne exprima încă o dată ataşamentul nostru, al Uniunii Europene, al partenerilor, pentru a dezvolta această relaţie, pentru a pune în aplicare nişte reforme esenţiale şi să promovăm în continuare valorile noastre comune pentru stabilitate, pace, dezvoltare în aşa fel încât cetăţenii de rând să simtă acest lucru în propriile vieţi”, a notat Pirkka Tapiola.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite