Procurorii i-au înaintat învinuirea lui Vasile Costiuc

Procurorii i-au înaintat învinuirea lui Vasile Costiuc

Vasile Costiuc, lider al Partidului Democraţia Acasă.

Procurorii le-au înaintat învinuirile celor trei reţinuţi în dosarul terenurilor de la Durleşti - Vasile Costiuc (liderul Partidului Democraţia Acasă), Veaceslav Nedelea (fost primar de Durleşti) şi Diana Crudu (fiica ex-primarului). Procurorii cer mandate de arestate pe numele acestora.

Cei trei sunt învinuiţi de abuz în serviciu şi spălare de bani, manifestate prin organizarea şi coparticiparea la realizarea schemei de înstrăinare a unor loturi de pământ ale primăriei Durleşti, în interesul unui grup organizat, care ar fi prejudiciat statul cu peste 7 milioane de lei.

Procurorii au cerut instanţei mandat de arestare preventivă pe numele a lui Costiuc şi Nedelea şi arest la domiciliu pentru Diana Crudu, reţinută pe 12 ianuarie în cadrul aceluiaşi dosar. Ea cooperează cu organul de urmărire penală şi recunoaşte circumstanţele faptei.

Amintim că, potrivit actelor de învinuire, Veaceslav Nedelea, activând în calitate de primar interimar ar fi avut rolul de organizator al grupului, alături de alţi funcţionari, care ar fi pus în aplicare procedura de repartizare a terenurilor. Vasile Costiuc şi Diana Crudu ar fi făcut parte din a doua verigă a grupului - de intermediari.

Rolul acestora a constat în încheierea contractelor fictive de vînzare-cumpărare a terenurilor, întocmirea procurilor pe numele celorlalţi membri a grupului criminal pentru înstrăinarea ulterioară şi obţinerea beneficiului material. Prin urmare, cei doi ar fi intrat illegal în posesia mai multor terenuri, la preţuri derizorii (300 - 1.600 de lei lotul), nefiind în listele benificiarilor, ar fi făcut procuri generale pe numele unuia din organizatorii schemei, care ulterior le-a înstrăinat terţelor persoane, urmărind obţinerea de foloase materiale şi deghizarea originii ilicite a bunurilor, în detrimentul bugetului administraţiei locale. 

Urmare acţiunilor ilegale, administraţia publică locală a oraşului Durleşti a fost deposedată de 25 terenuri cu suprafaţa totală de 1,7613 ha în valoare de aproximativ 7.750.751 de lei.

Precizăm că dosarul în care figurează cei trei învinuiţi şi acţiunile desfăşurate de procurori şi CNA în această cauză au fost iniţiate în 2021. Acţiunile infracţionale au început din anul 2005, iar ultima tranzacţie de vânzare-cumpărare a terenurilor a fost realizată în anul 2019, ca finalizare a acţiunilor criminale, realizate de grupul menţionat.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările