Procuratura Generală vine cu precizări în „cazul Petic”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO TVR Moldova
FOTO TVR Moldova

Procuratura Generală a Republicii Moldova a venit cu precizări miercuri, 20 martie, ca urmare a apariţiei în spaţiul public „a unor informaţii denaturate în legătură cu dosarul Petic”.

Potrivit PG, la baza iniţierii respectivei cauze penale a stat plângerea victimei acţiunii de viol, susţinută în cadrul urmăririi penale de depoziţiile detaliate ale acesteia, precum şi un şir de probe incontestabile, inclusiv probe biologice, prelevate imediat, înregistrări video etc.

Urmărirea penală a fost efectuată conform standardelor de procedură specifice unor astfel de cazuri. Reclamatul Petic care la toate etapele a beneficiat de avocat ales a refuzat a face careva declaraţii pe caz atât în faţa procurorilor, la etapa de anchetă, cât şi în faţa magistraţilor, la faza judiciară a procesului.

Procurorii spun că atât inculpatul Petic, cât şi apărătoul său au refuzat să participe la cele două şedinţe de judecată, planificate şi desfăşurate pentru audierea victimei infracţiunii, unica sa declaraţie referindu-se la nemulţumirea sa faţă de declanşarea anchetei.

Procuratura Generală anunţă că a luat act şi s-a autosesizat urmare a declaraţiilor lansate în presă de către avocatul lui Petic, prin care se semnala pretinse fapte de tratament inuman şi degradant, admise în raport cu clientul său arestat. Alegaţiile expuse public au fost verificate în cadrul unui proces penal, în rezultat, stabilindu-se netemeinicia acestora. Mai mult, unele relatări s-au dovedit a fi intenţionat inventate cu scop de denaturare a situaţiei de fapt şi influenţare a opiniei publice.

Astfel, pe fundalul situaţiei generale din sistemul penitenciar din ţară, condiţiile de detenţie ale deţinutului Petic s-au adeverit a fi mai bune în raport cu alţi deţinuţi ai Penitenciarului Rezina (norma sanitară minimă a spaţiului de detenţie, iluminarea, ventilarea, hrana, riscul contaminării cu boli infecţioase, etc). Însăşi Petic, fiind audiat de procurori, a infirmat cele relatate de avocat în faţa presei.

Procurorii spun că anumite acţiuni de intimidare a lui Petic, prin agravarea condiţiilor de detenţie nu au fost identificate. Cât priveşte alegaţiile despre hrana cu “peste crud”, acestea s-au dovedit a fi o invenţie a avocatului, procurorii constantând prin probe obiective (video) că produsul prezentat de către avocat presei, nu provine din penitenciar şi nu are nici vreo legătură cu această instituţie.

Fostul poliţist de frontieră Gheorghe Petic, cel care a făcut mai multe dezvăluiri privind schemele de contrabandă cu ţigări de la frontiera moldo-română, a fost condamnat miercuri, 20 martie, la trei ani şi şase luni de închisoare, cu executare, pentru viol. De asemenea, Gheorghe Petic va o achita o amendă în sumă de 30.000 de lei.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite