Principele Nicolae al României, acasă în Basarabia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alteţa Sa Regală
Principele Nicolae a lansat la Chişinău volumul „Drumul spre casă” FOTO:
Alexandru Tarlev
Alteţa Sa Regală Principele Nicolae a lansat la Chişinău volumul „Drumul spre casă” FOTO: Alexandru Tarlev

Duminică, 22 februarie, la Librăria din Centru, Chişinău, a avut loc lansarea cărţii „Drumul spre casă. Filip-Lucian Iorga în dialog cu Principele Nicolae al României”, prima carte dedicată celui mai tânăr membru al Casei Regale Române.

La evenimenul moderat de scriitorul Emilian Galaicu-Păun au participat Dorin Chirtoacă, primarul mun. Chişinău, Lucia Culev, şeful Direcţiei cultură a mun. Chişinău, Val Butnaru, scriitor, jurnalist şi Alteţa Sa, Principele Nicolae.

Evenimentul a prezentat un interes deosebit pentru publicul din Chişinău, dovada fiind sala plină de oameni care au salutat sosirea Principelui la Chişinău şi au făcut coadă după autografe ale Alteţei Sale Regale.

Chirtoacă: „Avem de parcurs drumul spre casă”

Autorul volumului relatează despre copilăria şi adolescenţa Principelui Nicolae al României, despre studiile şi experienţa comunitară, despre primele sale călătorii şi expediţii, sporturile extreme pe care le practică, interesele şi activităţile întreprinse în folosul ţării noastre. Cartea a fost redactată pornind de la amintirile Alteţei Sale Regale şi apelând la documente, fotografii, obiecte personale, dar şi lucruri ce fac parte din Colecţia Regală. Unele dintre acestea sunt prezentate în volum pentru prima dată. Cititorii descoperă nu doar faptul că Principele Nicolae se implică în acţiuni umanitare, ecologice şi educative, dar şi aspecte din viaţa sa de zi cu zi, poveşti din expediţii şi întâmplări ce arată pasiunea pentru sporturile extreme.

Dorin Chirtoacă, primarul Chişinăului a vorbit că şi Republica Moldova trebuie să revină acasă, la o stare a lucrurilor normală, firească. „Pentru mine şi pentru noi toţi este o onoare să fim la Chişinău gazda primei vizite a Alteţei Sale Regale în Basarabia. Dacă încercăm să facem o paralelă între soarta familiei regale şi soarta noastră o să observăm că şi unii, şi alţii avem de parcurs drumul spre casă. Casa noastră este aceeaşi. Mulţi dintre noi, însă, nici nu ştim unde ne este casa”, a menţionat edilul capitalei.

Întoarcerea familiei regale în România a avut loc în 1992, de sărbătoarile de Paşti.Potrivit lui Chirtoacă, acea întorcere s-a dovedit a fi de bun augur pentru că treptat România s-a integrat în structurile NATO şi UE. „Astăzi, România are un prezent şi un viitor asigurat. Viitorul Basarabiei este incert”.

Butnaru: „De fapt, încă ne aflăm pe drumul spre casă”

Scriitorul şi jurnalistul Val Butnaru spune că el şi Principele Nicolae au o relaţie specială. Relaţia se numeşte Regele Mihai.

Aflându-se în Republica Moldova, Principele Nicolae a vizitat Mănăstirea Curchi, reconstruită cu ajutorul Regelui Mihai în 1943. Despre aceasta a vorbit Val Butnaru. „Cu mulţi ani în urmă, cred că Principele nu era născut, am fost la Mănăstirea Curchi, Orhei. Pe atunci biserica mănăstirii era un depozit unde se păstrau chimicale. Am mituit paznicul cu o vodcă. Acesta a deschis uşa bisericii şi am văzut deasupra uşii o pictură care-l înfăţişa pe Regele Mihai, care era ctitorul acestei biserici. Principele Nicolae, vizitând acum mănăstirea Curchi, a intrat în biserică şi a văzut că acea pictură lipseşte. Mă gândesc că revenirea acasă în Basarabia, înseamnă revenirea într-un teritoriu ocupat, în care pietrele şi istoria ţipă la auzul cuvintelor Basarabia sub ocupaţia rusească. Credem că suntem acasă, dar, de fapt, încă ne aflăm pe drumul spre casă”.

Descendentul lui Dracula

Val Butnaru a vorbit despre un moment hazliu descris în volumul proaspăt lansat la Chişinău. Este vorba despre plecarea micului Nicolae la o cabană în Elveţia, alături de mai mulţi copii. Copiii au aflat că principele Nicolae se trage dintr-o familie regală românească şi au crezut că el este descendentul lui Dracula. Atunci, aceştia au luat toate măsurile de precauţie şi au pus sub paturi apă sfinţită, crucifix şi usturoi.

Principele Nicolae s-a născut pe 1 aprilie 1985, la Geneva şi a crescut la Durham. Astăzi este un tânăr chipeş, de 29 de ani. În baza relaţiei de excepţie pe care o are cu bunicul său - Regele Mihai I - a decis să se mute definitiv în România. Nepotul Majestăţii Sale va prelua o parte din atribuţiile publice ale Casei Regale. Prinţul Nicolae, al treilea pe linia moştenitorilor coroanei româneşti, a dus până acum o viaţă de om obişnuit în Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord. Este un acerb voluntar şi un înfocat ecologist. Pasionat de fotbal, cricket şi rugby, licenţiat în managementul afacerilor şi marketing, principele Nicolae nu a ezitat să fie chelner, vânzător la supermarket, figurant la filmări, cum nu a refuzat nici să lucreze într-o companie multinaţională. Este pasionat de „caii putere”. Prima vizită în România a întreprins-o în anul 1992, când Regele revenea în ţară, iar după 18 ani i-a fost conferit titlul de „Alteţă Regală”.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite