Primul test sau prima provocare a Maiei Sandu faţă cu Rusia lui Putin

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Presedinte.md
FOTO Presedinte.md

Nici nu au preluat bine miniştrii Guvernului Gavriliţă posturile şi la Chişinău a descins şeful adjunct al administraţiei prezidenţiale a lui Vladimir Putin, Dmitri Kozak, noul responsabil (după plecarea lui Vladislav Surkov) pentru spaţiul post sovietic, conflictele îngheţate inclusiv conflictul din Estul Ucrainei şi din raioanele de răsărit ale Republicii Moldova, în stânga Nistrului.

În ciuda unei agende ce putea fi mai bogate, acesta a avut o întrevedere simplă cu Preşedintele Maia Sandu – căreia îi erau destinate toate mesajele – însoţită de Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Nicu Popescu, şi cel al Reintegrării, Vlad Kulminski. O vizită de curtoazie, o luare de temperatură, primul test sau prima provocare? Vom vedea în zilele viitoare.

O vizită cumpănită cu atenţie

Vizita lui Dmitri Kozak la Chişinău nu a avut binecunoscuta sarabandă de întâlniri cu care eram obişnuiţi – Preşedinte, Premier, Preşedintele Parlamentului, Ministru de Externe, Vicepremier pentru Reintegrare. De această dată, vizita a fost gândită extrem de atent şi cumpănită în varianta unei singure întâlniri, o primire la Preşedintele Maia Sandu însoţită de miniştrii de resort. Fiind adjunct al şefului Administraţiei Prezidenţiale, Kozak putea fi purtătorul de mesaje din partea omologului doamnei Sandu, Vladimir Putin.

Pe de altă parte, Dmitri Kozak nu a mai beneficiat de declaraţii comune cu Preşedintele (ca pe vremea lui Dodon) – Maia Sandu respectând strict protocolul şi nivelul de reprezentare, cu toată deferenţa faţă de oaspete – şi a beneficiat doar de declaraţii la ieşirea pe poarta Preşedinţiei faţă cu presa (nici măcar cu simbolul Preşedinţiei în spate) şi de un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale a Republicii Moldova. Faţă de agenda anunţată iniţial, indiferent de substanţa discuţiilor din interior, comunicarea nu a conţinut nici un fel de referinţe deranjante sau stridente în vreun fel, precum apelul la retragerea trupelor ruse din raioanele de răsărit ale Republicii Moldova sau tratarea Rusiei ca parte a conflictului de pe Nistru.

De altfel, Republica Moldova nu are nici timp, nici nevoie de nici un fel de contondenţă în relaţiile cu Rusia lui Putin. La Chişinău sunt teme de contencios multiple care trebuie soluţionate cu Moscova, dar şi elemente care trebuie menţinute în lucru şi temporizate atât timp cât actualul Preşedinte şi noul său guvern pro-european reuşesc mai întâi preluarea deplină a puterii în stat, apoi aplicarea principalelor puncte din agenda politică, în principal reforma în justiţie şi cea administrativă, urmată de alte teme de primă importanţă pentru combaterea pandemiei şi relansarea economiei, inclusiv deblocarea prin reforme a finanţărilor Republicii Moldova. Pentru acest lucru nu are nevoie de confruntări de nici un fel cu Moscova. Dar nici de pertractări şi cedări costisitoare sau compromisuri care compromit perspectiva europeană a Republicii Moldova sau integritatea ei teritorială.

Abordare deschisă şi pragmatică a Maiei Sandu: subiecte de interes comun

Din datele pe care le deţinem din convorbiri, ele au fost deschise şi fără referinţe complicate sau agresive. În interior, Dmitri Kozak nu a deschis subiecte complicate. Au fost afirmări de poziţii cunoscute, evitându-se contondenţele, controversele sau contrazicerea celeilalte părţi. Mai degrabă o vizită simbol şi de testare pentru a vedea situaţia pe teren, modul de tratare a problemelor şi a marca teritoriul, aparţinând spaţiului post-sovietic, în spatele Ucrainei, unde Rusia a pierdut poziţii importante în ultimul an.

Temele evocate în comunicatul mai degrabă neutru al Preşedinţiei se referă la exporturile de produse agricole în Rusia – şi, probabil, blocajele netarifare, de pseudo calitate ale instituţiilor sanitar veterinare ruse care au oprit aceste livrări şi le-au distrus în nenumărate rânduri – şi noul viitor contract de livrare a gazelor – în condiţiile nesiguranţei privind continuarea tranzitului prin Ucraina, odată inaugurat Nord Stream 2 direct către Germania. Cum preţurile la gaze şi produse energetice au explodat în ultimele luni, e de văzut dacă şi cum vor arăta viitoarele negocieri pe această direcţie şi unde e locul şi care e rolul aprovizionării cu gaz din România prin conducta Iaşi-Ungheni – Chişinău(inclusiv dorinţa Moldova Gaz de a achiziţiona acest gaz din Vest, ştiut fiind că această companie monopolistă la distribuţie e deţinută în proporţie de peste 60% de către Gazprom).

Am reconfirmat poziţia Republicii Moldova în ceea ce ţine de relansarea procesului de reglementare exclusiv pe cale paşnică, folosind instrumente politice şi diplomatice şi cadrul de negocieri existent, cu respectarea suveranităţii şi a integrităţii teritoriale a ţării noastre în cadrul hotarelor ei internaţional recunoscute”, menţionează Maia Sandu, cu referire la chestiunea separatismului nistrean. „Am discutat despre ele astăzi şi suntem pregătiţi să le abordăm pe larg, inclusiv prin intensificarea contactelor bilaterale. Am apreciat deschiderea părţii ruse în acest sens, fapt care poate contribui la consolidarea dialogului dintre ţările noastre”, a punctat diplomatic preşedintele Republicii Moldova.


Şeful adjunct al administraţiei prezidenţiale, Dmitri Kozak, şi preşedintele rus Vladimir Putin FOTO EPA-EFE

Dmitri Kozak si Vladimir Putin FOTO EPA-EFE

Discuţie constructivă şi binevoitoare, terminată cu împunsături la presă

Dmitri Kozak s-a declarat mulţumit de întrevederea cu Maia Sandu. El a susţinut că a fost o discuţie constructivă şi binevoitoare. Însă lucrurile sunt departe de a fi atât de simple, şi adjunctul administraţiei prezidenţiale ruse şi-a permis, în faţa presei, câteva împunsături şi apropouri mult mai puţin diplomatice. Astfel, Kozak - autor în urmă cu 18 ani, în 2003, al memorandumului de confederalizare a Republicii Moldova ce-i poartă numele, care dădea drept de veto şi egalitate de statut Tiraspolului, plus şedere nedeterminată trupelor ruse, respins de Vladimir Voronin care l-a întors pe Putin de la scara avionului ce-l aducea la Chişinău – are încă poliţe de plătit.

Am fost rugaţi să ajutăm în procesul de reglementare a conflictului transnistrean, am ajuns la o înţelegere să colaborăm în privinţa neutralizării muniţiilor din Cobasna”, a declarat Kozak, pentru a sublinia raportul de forţe şi naraţiunea rusă privitoare la „războiul intern” dintre părţile Chişinău şi Tiraspol şi rolul binevoitor şi superior al Rusiei, care ajută la soluţionarea conflictului. Dar şi despre rolul superior privind retragerea sau neutralizarea muniţiilor ruse din regiunea separatistă, păzite de trupe ruse staţionate ilegal pe teritoriul Republicii Moldova.

Republica Moldova şi Transnistria trebuie să ajungă la un numitor comun. Rusia este gata să acorde sprijin pentru ca voi să ajungeţi la acest numitor comun. Ca şi anterior, noi nu o să înaintăm propriile condiţii în acest proces. Nu sunt treburile noastre. Sunt treburile voastre interne”, a mai spus tranşant Kozak, care nu a pomenit nimic de staţionarea ilegală a trupelor ruse în regiune, fără acordul statului gazdă, Republica Moldova, nici de pretinsa misiune de pacificatori pentru care Republica Moldova cere retragerea şi transformarea acestora în observatori civili - nu în instructori pentru trupele separatiste, cu care trupele ruse derulează frecvent exerciţii şi pregătire militară, recrutând din regiune, de pe teritoriul unui stat suveran, pentru Armata Rusă şi aventurile sale militariste din Siria, Libia sau Donbas.

Federaţia Rusă este gata să ajute Republica Moldova, dar în cadrul unor relaţii reciproc avantajoase, fără a prejudicia interesele naţionale ale Rusiei. Există o posibilitate enormă de a atinge aceste obiective. Am văzut acest lucru reieşind din discuţia pe care am avut-o cu preşedintele Republicii Moldova”, a mai subliniat Kozak din poarta Preşedinţiei, insistând nu numai pe formula diplomatică a relaţiilor reciproc avantajoase, dar şi pe formula intereselor naţionale ale Rusiei, care nu trebuie prejudiciate – chiar dacă e vorba despre menţinerea trupelor ruse, militarizarea enclavei separatiste şi blocarea drumului european al Republicii Moldova, eventual dizolvarea trupelor de apărare ale Chişinăului.

Aceste declaraţii sunt destinate, fireşte, publicului de acasă, din Rusia, dar şi publicului pro-rus al lui Dodon. Nu întâmplător a intervenit întrebarea presei despre întrevederea Putin-Sandu şi comentarii privind substituirea unei asemenea vizite prin descinderea lui Kozak la Chişinău, dar nici un cuvânt despre retragerea trupelor ruse din Republica Moldova. La aprovizionarea cu gaze e nevoie de dialog, ne spune Kozak, altfel „părţile au discutat despre colaborare şi iniţierea unui dialog la nivel de instituţii, începând cu ziua de mâine, asupra tuturor problemelor care provoacă îngrijorări atât în Republica Moldova, cât şi Federaţia Rusă”.

Provocarea rusă pentru puterea de la Chişinău: pregătită, livrată de Kozak sau în aşteptare în următoarele zile?

Trebuie spus că Rusia a pierdut la Chişinău. A pierdut poziţii importante şi pârghii pe care le deţinea discreţionar. Mai întâi, nu mai deţine un preşedinte ca Igor Dodon, ostentativ pro-rus, care s-a făcut preş în faţa Moscovei şi care s-a dovedit principalul purtător de mesaj al războiului informaţional rus împotriva propriului său stat şi a cetăţenilor Republicii Moldova. Apoi, nu mai deţine un guvern la fel de maleabil, corupt şi lesne de atras în diferitele scheme de îmbogăţire pe seama bugetului statului. Şi a pierdut şi Parlamentul, care era în stare să adopte aproape orice fel de lege şi-ar fi dorit Moscova, doar să treacă de Curtea Constituţională şi să nu scoată lumea în stradă.

Pe de altă parte, Chişinăul, Maia Sandu personal, trebuie să se aştepte la o provocare sau un test din partea Moscovei. E obişnuinţa Rusiei lui Putin să testeze rapid, în primele zile de la preluarea puterii, orice lider care e în aria de interes, de obicei printr-o provocare de impact mediatic şi extrem de vizibilă, de la Preşedintele Statelor Unite la cel al Ucrainei, premierul Georgiei sau al Armeniei, iar Maia Sandu nu are cum să scape de acest ritual. Când şi cum se va consuma acest test, această provocare, vom vedea.

Nu avem date complete ale conţinutului şi substanţei discuţiilor directe. E posibil ca un mesaj ce s-ar fi dorit livrat de către Kozak ca test să fi fost amânat: Rusia nu vrea martori, şi preferă să livreze provocările direct, faţă în faţă, doar cu Preşedintele, nicidecum într-un cadru atât de larg, de faţă cu alţi doi vicepremieri, cel puţin (Externe şi Reintegrare). Deci, dacă există sau nu deja un test făcut, dacă urmează o provocare în viitorul apropiat, vom vedea în zilele şi săptămânile următoare. Dar Chişinăul ar trebui să fie precaut, pregătit şi decis să reacţioneze cât mai bine la ceea ce urmează.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite