Primele 100 de zile ale Guvernului Gavriliţa: Aprecieri contradictorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gavrilita

Ex-premierul Ion Sturza susţine că „majoritatea absolută a membrilor Guvernului nu au activat în instituţii de stat, nu au condus sisteme complexe cu implicaţii politice şi sociale majore. De aici şi multiplele bâlbe şi erori de comunicare, dar şi lipsa de paşi vizibili în implementarea unei agende cu impact.”

„Cu atât mai mult, nu poţi să-ţi atribui agenda preşedintelui şi a Parlamentului, deşi nu mai avem o delimitare clară între „ramurile” puterii de ceva timp. Experienţa va veni. Răbdare”, astfel a comentat pe o reţea de socializare cele o sută de zile ale guvernului Gavriliţa, fostul prim-ministru Ion Sturza, citat de IPN.

Fostul premier a menţionat că primele 100 de zile ale Guvernului Gavriliţa au fost marcate de criza gazelor, „criză care a fost gestionată destul de bine”. Apar semne de întrebare atunci când vine vorba de criza sanitară, reformele economice, agricultura ca prioritate, promovarea cadrelor adecvate provocărilor manageriale şi politice. „De la modest la foarte modest”, a apreciat Ion Sturza. Şi în privinţa infrastructurii nu s-a avansat de la ceea ce a moştenit Guvernul. „Poate cu excepţia faptului că indienii (!) ne vor construi interconectarea energetică cu România”, a menţionat ex-premierul.

Ion Sturza a ironizat că ceea ce a reuşit cu mare prisosinţă Guvernul, este să împartă banii pe care încă nu-i are.

În opinia fostului premier, Guvernul nu a reuşit să comunice empatic şi pe înţelesul tuturor. „Nu vreau să fiu rău, dar cineva trebuie trimis la strâns ridichi în câmp. A încurcat profesia de colector cu comunicator”, a scris Ion Sturza.

„Ştiu că nu toţi cei care vorbesc „frumos” fac şi frumos. Mai ştiu că doamna Gavriliţa, indiferent de „impresia artistică”, face o treabă bună. E determinată şi cunoaşte lucrurile”, a conchis Ion Sturza.

Pe de altă parte, fostul preşedinte Igor Dodon a scris pe o reţea de socializare că „n-a existat în istoria Republicii Moldova un guvern care să dezamăgească atât de rapid şi atât de urât oamenii. În doar 100 de zile, Guvernul Gavriliţa a devenit sinonim cu criza economică, pandemică, energetică, socială”.

„Avem creştere de preţuri absolut la toate produsele şi serviciile. Creştere de îmbolnăviri şi de morţi din cauza pandemiei prost gestionate. Restanţe la salarii, demiteri abuzive ale funcţionarilor, umilirea medicilor şi a învăţătorilor, falimentarea agricultorilor şi a întreprinzătorilor mici şi mijlocii. În aceste trei luni de guvernare PAS, Republica Moldova a trecut şi printr-o stare de urgenţă în energetică, deoarece Guvernul n-a negociat la timpul cuvenit contractul pentru gaz, iar rezultatul negocierilor a dus la majorarea mai mult decât dublă a preţului şi a tarifelor pentru consumatori”, a scris Igor Dodon.

Cu referire la domeniul social, fostul preşedinte a menţionat: „Compensaţiile anunţate de guvernanţi sunt o păcăleală prezentată cu aroganţă şi lipsă de bun simţ. De fapt, cetăţenii nu vor primi aproape nimic substanţial, ei au fost amăgiţi, fiindcă li se compensează doar un procent foarte mic din creşterea preţului la gaze, când în realitate ei vor plăti sume majorate pentru toate serviciile, pentru căldură, pentru mâncare, transport, pentru tot. După estimările mai multor experţi, Moldova se pregăteşte să intre în cea mai gravă criză socială şi economică de la independenţă încoace. Sunt straşnice prognozele care se fac”, a scris fostul preşedinte Igor Dodon.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite