Primarul apolitic al oraşului Cahul se confruntă cu lipsă de oameni dornici să muncească pentru localitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primarul oraşului Cahul nu face parte din niciun partid politic. FOTO Facebook
Primarul oraşului Cahul nu face parte din niciun partid politic. FOTO Facebook

Oraşul Cahul este considerat a fi capitala de sud a Republicii Moldova. La alegerile locale din vara anului 2015, fotoliul de primar al localităţii a fost obţinut de Nicolae Dandiş, care a candidat independent pentru această funcţie.

El a povestit într-un interviu pentru Adevărul Moldova în ce stare a găsit Primăria atunci când a preluat conducerea, cum se înţelege cu consilierii care fac parte din diferite partide, ce datorie externă are Întreprinderea Municipală „Apă-Canal” Cahul şi ce a reuşit să realizeze timp de cinci luni de când a fost învestit în funcţie.

În timpul campaniei electorale, concurentul cel mai mare al lui Nicolae Dandiş a fost un reprezentant al Partidului Comuniştilor, fost primar al oraşului Cahul. Totuşi, Nicolae Dandiş a obţinut în turul doi 52% din voturile alegătorilor, fiind astfel ales în funcţia de primar, pentru care a mai candidat şi la alegerile din 2011, unde s-a clasat pe locul al treilea.

LIPSA DE INIŢIATIVĂ A FUNCŢIONARILOR

A trecut aproape jumătate de an de când vă aflaţi în funcţia de primar al oraşului Cahul. Cum aţi găsit Primăria atunci când aţi preluat conducerea şi care au fost primele schimbări pe care le-aţi făcut?

„Moştenirea” pe care am primit-o am găsit-o dezastruoasă în mai multe domenii, pentru care încă încerc să obţin un tablou integral. Am convingerea că în anumite domenii nu s-a dorit şi nu s-a obosit nimeni să facă ceva, pentru că era bine aşa cum era. Au trecut cinci luni de când am obţinut funcţia de primar şi pot spune cu certitudine că lucrurile au început să se schimbe. O mare problemă cu care mă confrunt este calitatea oamenilor, cărora le lipseşte competenţa şi voinţa de lucru. Astfel, văd la unele persoane o lipsă de iniţiativă şi care efectuează lucrul numai dacă primesc o comandă, în rest, aşteaptă doar să treacă ziua. Cei care lucrează cu adevărat sunt în minoritate. Efectele schimbărilor pe care le-am început a face se vor resimţi într-un termen mai lung. Acum am reuşit să schimb programul de lucru al unor oameni care primeau salariul pentru opt ore, dar lucrau numai două şi am încercat să-i conving că nu lucrează pentru mine. Dacă tot i-a pus Dumnezeu pe unii într-o funcţie trebuie să o facă cu dedicaţie. Eu nu pot să îmi asum toate lucrurile. Acum sunt în căutare de oameni noi, care să-i înlocuiască pe cei vechi.

VICTORIE APOLITICĂ

Cum aţi reuşit să câştigaţi încrederea cetăţenilor din oraşul Cahul, astfel încât să acumulaţi mai multe voturi decât concurentul dumneavoastră?

Eu am avut multă perseverenţă şi o motivaţie de a face ceva pentru oameni. Unii o numeau o minune că am obţinut această funcţie. Eu credeam că am să ajung primar din anul 2011, când am candidat pentru prima dată, dar atunci au existat mai multe persoane încăpăţânate. Mie îmi place calculul matematic. Astfel, eu am socotit că sunt în stare să iau Primăria şi nu am aşteptat alegerile. Chiar dacă am fost doar cadru didactic sau ONG-ist, am avut foarte multe activităţi cu sacrificiu personal, am avut timp pentru a rezolva probleme pe care trebuiau să le facă alte instituţii. Nu a fost o minune pentru mine, dar am muncit toată perioada de până a deveni primar, iar oamenii şi-au format o anumită atitudine şi impresie despre mine. Eu le-am spus cahulenilor şi în campania electorală că am putut să fac anumite lucruri pentru mai mulţi oameni, neavând o funcţie, neavând o pârghie. Iar din postura de primar cred că o să pot să fac mult mai multe. Astfel, majoritatea oamenilor ştiau deja ce am făcut. Această victorie nu o iau atât ca un vot de încredere şi un suport din partea oamneilor, cât ca o şansă dată din partea lui Dumnezeu pentru ca să fiu util altor oameni. 

Iar oamenii sunt diferiţi. Unii vin şi îmi mulţumesc pentru ce am făcut, dar sunt şi destui care caută numai partea negativă a lucrurilor. Eu mi-am dorit să fiu primar şi mi-am asumat această sarcină. În Cahul, ca şi în alte localităţi, până nu va exista o generaţie de oameni dispuşi să se sacrifice, să investească timp, resurse şi alte lucruri personale, nu se va schimba nimic.

PROBLEMA CONSILIULUI LOCAL

Cum este colaborarea dumneavoastră, care aţi candidat ca şi independent, cu consilierii locali care fac parte din partide politice? Aţi simţit până acum o reticenţă din partea lor?

Recunosc că este o formulă inedită, pentru că nu a mai fost o situaţie asemănătoare în care primarul să fie apolitic, iar consiliul - de mai multe culori. Evident că unii încă mai simt rana lasată de pierderea puterii. În acest context, unele acţiuni ale lor au la bază ocompetiţie, iar altele – prostie. Eu cred că termenul-cheie al multor acţiuni este invidia şi de pe stânga şi de pe dreapta. Mai sunt mulţi care mă subestimau, iar acum se simt prost şi aşteaptă să mă „înţepe” de cum au posibilitatea. Eu ştiam că va fi aşa complicat, pentru că avem viziuni de politică externă diferite, soluţii diferite, forme de lucru diferite. Dar dincolo de aceasta, se află nişte competiţii personale şi de grup, iar eu trebuie să fiu un fel de arbitru şi să-mi văd de lucrul meu, deşi încearcă unii să sufle vântul într-o parte sau în alta. Mai există o tendinţă de răzbunare din partea celor care au deţinut puterea până acum şi doresc să mă pună într-o lumină proastă. Totuşi, dacă nu am aderat la un partid politic până în prezent, de acum am şi mai puţine motive să o fac.

PRIMELE PROIECTE DEMARATE

Ce proiect important aţi reuşit să realizaţi în această perioadă sau l-aţi demarat?

În prezent lucrez la implementarea unui proiect ce ţine de asigurarea transparenţei în activitatea Primăriei şi a Consiliului orăşenesc, care include instruirea funcţionarilor despre transparenţă şi conflictul de interese, precum şi dotarea cu echipament video şi transmiterea online a şedinţelor consiliului orăşenesc, dar şi a şedinţelor comisiilor de achiziţii. De asemenea, lucrez la amenajarea unui adăpost pentru câinii vagabonzi. Totodată am început instalarea indicatoarelor cu denumirea străzilor. Mai lucrăm la nişte pliante de promovare culturală şi turistică a oraşului. În acelaşi timp am reuşit să repar în variantă albă o porţiune de drum care duce spre gunoiştea oraşului, unde nu au fost efectuate lucrări de foarte mulţi ani. Pe lângă unele lucrări de reparaţie efectuate la grădiniţe, am început şi inventarierea bunurilor şi a terenurilor oraşului. Iar reformele vor continua.

nicolae dandis foto facebook

Nicolae Dandiş, primarul apolitic al oraşului Cahul. FOTO Arhiva personală Nicolai Dandiş

PROBLEMELE ORAŞULUI CAHUL

Care sunt cele mai importante probleme ale oraşului Cahul care necesită soluţionare de urgenţă?

Problema numărul unul a oraşului nu sunt banii, ci este lipsa de oameni motivaţi, pregătiţi şi dornici de a lucra pentru oraş. De aceea sper să îmbunătăţesc calitatea personalului care prestează anumite servicii. O a doua problemă este dotarea tehnică a întreprinderilor municipale. De asemenea, mai avem o problemă la finalizarea lucrărilor de pe strada Ion Spirin din Cahul, pentru care mai sunt necesare aproape 30 de milioane de lei. Acest drum a început să fie reparat cu bani din bugetul de stat, dar din lipsă de fonduri, lucrările au fost stopate în această primăvară. Deoarece este un drum pe care circulă transportul de mare tonaj, am primit mai multe plângeri din partea oamenilor, care sunt deranjaţi de zgomote şi de faptul că uneori, drumul este impracticabil.

O mare problemă a oraşului era comerţul ilegal, un domeniu în care am început să avem şi rezultate importante în combaterea lui. De asemenea, o problemă aparte o avem cu Î.M. „Apă-Canal” Cahul. Aceasta are datorii de aproximativ patru milioane de lei la Banca Mondială, de unde a contractat un credit în anul 2004. Din cauza că nu a fost rambursată tranşa ratei de credit, acum există o presiune financiară pe întreprindere, fiind inclusiv sechestrate anumite bunuri ale acesteia. De asemenea, tariful la apă nu a fost ajustat de vreo opt ani, din cauza că nu a fost voinţă politică, iar odată cu datoriile, cresc şi cheltuielile.

Printre problemele oraşului pot să menţionez şi lipsa de spaţiu locativ, pentru care nu există soluţii prea multe, fiindcă Primăria nu are bani pentru a construi imobile.

La ce etapă se află reabilitarea zonei de odihnă Lacul Sărat şi care sunt planurile Primăriei pentru acest obiect?

Acolo lucrurile se mişcă, chiar dacă mai avem nevoie de bani. Bazinul lacului a fost amenajat. Acum urmează să fi forată sonda, dar pentru aceasta avem nevoie de o Hotărâre de Guvern. Totuşi, deşi avem proiectul, aşteptăm să fie învestit Guvernul. După ce forăm sonda, vom putea să-l dăm în exploatare şi să extragem apele respective. Sper să fie alocări financiare în 2016, pentru a putea finaliza lucrările. Pentru forarea sondei şi darea ei în exploatare avem nevoie de trei-patru milioane de lei. Banii urmează să fie alocaţi din bugetul de stat. Deşi proiectul de reabilitare a zonei a fost aprobat în anul 2012, formalităţile şi selectarea unui antreprenor au durat mai mult de un an.

INVESTIŢII ŞI DEMOGRAFIE

De unde obţineţi surse financiare pentru a investi în dezvoltarea oraşului? Cât de uşor sau greu vă este să găsiţi investitori?

Nu este uşor, fiindcă nu stau pe drum cei care să dorească să investească nişte bani. Acum lucrez la nişte proiecte strategice. Evident, ar fi bine să existe nişte investitori care să vină şi să construiască ceva, creând astfel şi locuri de muncă. Totuşi, este nevoie de investitori mari. Am avut vreo cinci-şapte companii străine din diferite domenii de activitate, cărora le-am prezentat situaţii şi oportunităţi. O parte din ei solicită informaţii suplimentare, studiază piaţa şi sunt în proces de a lua decizii. Mai există şi resurse interne în oraş. Şi chiar dacă bugetul e mic, pas cu pas, pot fi făcute lucruri mari.

Din datele Biroului Naţional de Statistică (BNS) se observă o uşoară scădere a populaţiei oraşului Cahul în ultimii zece ani. Cum apreciaţi acest fenomen şi dacă vă gândiţi la anumite politici demografice?

Sunt mai multe explicaţii. Una dintre ele ţine de procesul de migraţie în general. A doua explicaţie ţine de lipsa spaţiului locativ, ceea ce provoacă migraţia tinerilor care şi-ar dori să rămână aici. Nu o să exagerez când o să spun că mulţi nu aveau încredere în administraţia locală. Eu încă nu am soluţii pe termen scurt pentru aceşti factori. Totuşi, dincolo de ce arată datele statistice este o altă parte mai veridică. Sunt foarte multe persoane care trăiesc în oraş, dar nu figurează statistic, fiindcă nu sunt puşi la evidenţă. BNS arată că în oraşul Cahul locuiesc 39.000 de persoane, cifră care nu este reală. Eu spun că populaţia oraşului este mai mare de 40.000, fiindcă mulţi stau aici la gazdă sau vin zilnic din satele din jur pentru a lucra aici.

SALUBRIZAREA CAHULULUI

Într-o dezbatere publică din campania electorală spuneaţi că una dintre problemele oraşului este curăţenia şi că doar în centru se fac anumite lucrări de salubrizare. În acest context aţi spus că este nevoie ca subdiviziunile Primăriei să fie bine organizate. Ce aţi reuşit să faceţi în acest sens?

Cu ajutorul unui proiect de finanţare externă am procurat coşuri de gunoi care au fost deja instalate în oraş, iar cu suportul financiar obţinut dintr-un alt proiect am achiziţionat containere. Pot spune că teoretic, am reuşit să elaborăm un regulament cu responsabilităţi clare a grupului de salubrizare şi o schemă de organizare mai bună a muncii, ca să fie acoperite toate sectoarele oraşului. Iar din luna ianuarie sper să trecem la partea practică. Totodată, pentru anul care vine îmi propun să măresc numărul de personal implicat în aceste servicii şi să procur aspiratoare de măturat străzile.

ORAŞ ATRACTIV PENTRU STUDENŢI

O treime din populaţia oraşului Cahul sunt elevi şi studenţi. Aţi identificat metode prin care absolvenţii instituţiilor de învăţământ din Cahul să rămână să muncească în localitate?

Foarte mulţi tineri care absolvesc facultatea aici îşi doresc să rămână în oraş, fiind în căutarea unui loc de muncă şi a unui spaţiu locativ. E prea devreme să vorbesc despre rezultate practice în acest domeniu, dar am discutat cu administraţia universităţii „B.P.Haşdeu” pentru a face un studiu privind piaţa muncii din Cahul: care este cererea, oferta, câţi studenţi absolvesc anual, câţi pleacă, câţi rămân, ce profesie este mai des întâlnită. Acum suntem în proces de colectare a acestor date.

Spuneaţi în campania electorală că oraşul Cahul are cea mai mică rată de asigurare cu sisteme de canalizare din ţară, iar asigurarea cu apă este, de asemenea, o problemă. Cum intenţionaţi să o soluţionaţi?

În prezent, avem mai multe discuţii ce presupun extinderea zonei de apeduct în raion. Cu ajutorul Agenţiei de Cooperare Internaţională a Germaniei (GIZ) au fost făcute mai multe studii de fezabilitate. Tot ei ne-au susţinut şi cu o parte din bani, dar pentru rezolvarea problemei de aprovizionare cu apă şi canalizare a oraşului avem nevoie de zeci de milioane de lei. Acum doar 70% din populaţia oraşului este asigurată cu sisteme de canalizaţie. Pentru o aprovizionare completă sunt necesare bugete enorme. Eu am depus nişte note conceptuale la nişte donatori şi sunt în căutare de granturi pentru rezolvarea acestei probleme. Totuşi, noi dezvoltăm serviciul, dar în sine Î.M „Apă Canal” Cahul este problematică. Astfel, noi avem o reţea de opt km de la Prut până la staţia de tratare a apei, care are 40 de ani, iar jumătate din pierderile întreprinderii sunt din cauza reţelelor vechi, a scurgerelor subterane, a accidentelor.

Nicolae Dandiş are 34 de ani şi este doctorand în ştiinţe politice la Universitatea de Stat din Republica Moldova. De asemena este licenţiat în Istorie, dar şi în Ştiinţe Administrative. Din anul 2005 şi până în prezent activează în calitate de lector la Universitatea de Stat „B.P.Haşdeu” din Cahul. În anul 2008 a fost laureat al Premiului Academiei de Ştiinţe a Moldovei pentru tinerii cercetători, iar în 2010 a obţinut diplomă pentru „Cel mai bun Absolvent” al Programelor de schimb americane, acordată de Ambasada SUA în Republica Moldova. Din anul 2011 este lector la Extensiunea Universităţii „Dunărea de Jos”din Galaţi. Este autorul mai multor lucrări ştiinţifice, iar timp de patru ani a fost consilier independent în Consiliul orăşenesc Cahul (2007-2011).

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite