Prima condamnare pentru jaful miliardului. Condamnatul spune că Vlad Filat a fost beneficiarul devalizării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
BEM va primi banii solicitaţi. FOTO: Adevărul
BEM va primi banii solicitaţi. FOTO: Adevărul

Administratorul oficial al companiilor Caravita şi Business Estate Investments, Ion Rusu, a fost condamnat la 5 ani de închisoare cu executare în dosarul spălării de bani care a cauzat prejudicii în proporţii deosebit de mari Băncii de Economii.

Sentinţa a fost pronunţată de Judecătoria Buiucani. Instanţa a decis că sunt vinovate de spălare de bani şi persoanele juridice Caravita SRL şi Business Estate Investments SRL, stabilindu-le o pedeapsă sub formă de amendă în mărime de 150.000 de lei pentru fiecare, cu lichidarea acestora. Totodată, instanţa a admis cererea înaintată de Banca de Economii, pentru încasarea de la Ion Rusu şi cele două companii a mijloacelor financiare în sumă de 2.793.229 euro în beneficiul BC „Banca de economii” SA. 

Drept de apel în termen de 15 zile

În cadrul şedinţelor de judecată, inculpatul Ion Rusu a recunoscut că având intenţia de a camufla provenienţa a aproximativ 2.800.000 de euro, sustrase de la BEM, a efectuat tranzacţii fictive cu alte companii în vederea rambursării mijloacelor financiare creditate. Schemele, prin intermediul cărora au fost spălaţi banii, au vizat zeci de firme autohtone, dar şi din zona off-shore. În una dintre şedinţe, Ion Rusu a declarat că beneficiarul companiilor menţionate este Vladimir Filat, învinuit într-un alt dosar de corupere pasivă şi trafic de influenţă. Ion Rusu este naşul de căsătorie al lui Vlad Filat şi este căsătorit cu sora fostului premier.

Ancheta şi procesul acestui caz a început în vara acestui an, demararea anchetei fiind anunţată la 15 iulie 2015 şi condamnarea a fost pronunţată pe 6 noiembrie 2015.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite