Prim-ministrul Republicii Moldova, Chiril Gaburici, şi-a anunţat demisia. „Sper că demisia mea va însemna apariţia unei majorităţi parlamentare stabile”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Chiril Gaburici a fost învestit în funcţie pe 18 februarie 2015 FOTO gov.md
Chiril Gaburici a fost învestit în funcţie pe 18 februarie 2015 FOTO gov.md

Prim-ministrul Republicii Moldova şi-a anunţat demisia. Anunţul a fost făcut vineri, 12 iunie, în cadrul unui briefing, după ce cu o zi înainte a fost audiat de Procuratura Generală în dosarul privind falsificarea diplomei de studii.

„Îmi pare rău că am lăsat subiectul cu prezenţa sau absenţa unei diplome să capete conotaţii diferite şi să fie folosit drept instrument pentru jocurile politice. Totuşi, am insistat ca organele de drept să înceapă să îşi facă meseria, până să comentez eu. Nu mi-am dorit să alimentez scenarii instrumentate. Vreau să fac un anunţ fără precedent în istoria Republicii Moldova. Vreau să îmi anunţ demisia”, astfel şi-a început anunţul Chiril Gaburici.

„Consider că odată cu aceasta, nu va exista suspiciunea că ancheta nu s-a desfăşurat corect şi transparent, iar subiectul diplomei mele, de fapt lipsit de importanţă obiectivă în contextul situaţiei economice actuale a Republicii Moldova, va fi scos de pe ordinea de zi. Astfel, opinia publică se va focusa pe problemele reale ale ţării”

El a precizat că un manager nu are putere şi mână liberă în funcţia de prim-ministru. „Iar eu, odată cu cele 3 priorităţi stabilite şi planul de acţiuni formulat, am nevoie de acces la instrumentele necesare şi voinţă politică din partea tuturor partidelor atât din cadrul coaliţei, dar şi din opoziţie, pentru a schimba cursul ţării. Am vorbit deja despre situaţia băncilor, sistemului de asigurări, despre situaţia generală din economie şi  ţară. Cred că nu putem mima reforme şi sunt necesare acţiuni urgente şi concrete pentru a redresa lucrurile. În caz contrar devenim complici şi prizonieri ai situaţiei actuale”.

Chiril Gaburici a făcut apel către liderii coaliţiei să dea start imediat formării unei noi majorităţi parlamentare şi a unui nou guvern.

„Îmi doresc să se pună la baza noului program de guvernare lupta cu corupţia, depolitizarea tuturor instituţiilor, precum şi securizarea sistemului financiar-bancar. Îmi mai doresc ca iniţiativele Guvernului, a echipei mele, să fie urmate, pentru binele şi prosperarea Republicii Moldova. Sper că demisia mea va însemna pentru coaliţie, apariţia unei noi majorităţi parlamentare, de data asta stabile”.

El a mulţumit echipei sale, partenerilor de dezvoltare, dar şi partidelor de la guvernare care l-au numit în funcţie. „Sper că acum va fi posibilă în regim de urgenţă  repornirea motoarelor şi evitarea unei crize politice şi guvernamentale”, a spus Gaburici.

„Sunt împăcat cu mine şi deciziile luate în fiecare moment din viaţa mea. Ele m-au făcut cine sunt astăzi. Sunt conştient că gestul meu  va fi interpretat, reinterpretat şi folosit de anumite grupuri de interese. Gestul meu nu este însă unul politic. Eu nu sunt politician. Sunt manager, iar gestul meu este mai curând unul strategic şi matematic”, a concluzionat Chiril Gaburici.
Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite