Preşedintele Parlamentului, Igor Corman, va propune plenului Parlamentului ratificarea Acordului de Asociere cu UE săptămâna viitoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şeful Legislativului a anunţat astăzi, la Cahul, că va propune ca ratificarea Acordului de Asociere cu UE, semnat pe 27 iunie, la Bruxelles, să fie pusă la vot săptămâna viitoare.

„După semnare, Acordul de Asociere va ajunge imediat în Parlament. Voi propune să fie examinat în regim de urgenţă în cadrul procedurilor legislative şi îl voi înainta spre ratificare săptămâna viitoare”,  a spus Igor Corman şefilor raionului Cahul, şefii serviciilor desconcentrate, oamenilor de afaceri, cadrelor didactice şi conducătorilor instituţiilor din domeniile cultură, tineret şi sport din teritoriu.

Şeful Legislativului a dat asigurări că Acordul de Asociere a fost negociat în favoarea Republicii Moldova, fiind prevăzute atât perioade de tranziţie, cât şi posibilitatea de renegociere în cazul în care vor exista dezavantaje pentru agricultori. Preşedintele Parlamentului a menţionat că integrarea europeană înseamnă, după exemplul statelor UE, creşterea PIB-ului, a salariilor şi pensiilor, în general a nivelului de trai al cetăţenilor.

Tot astăzi, Preşedintele Parlamentului a vizitat satul Roşu, unde a discutat cu cetăţenii şi cu factorii de decizie despre implementarea proiectului de aprovizionare cu apă potabilă şi a noii staţii de pompare a apei, finanţat de Guvernul României prin intermediul Agenţiei de Cooperare Internaţională a Germaniei (GIZ). În perioada următoare, în localitate va fi implementat, din fonduri europene, şi un proiect de canalizare.

„În localităţile Republicii Moldova se implementează proiecte cu sprijinul UE şi al partenerilor de dezvoltare. După semnarea şi ratificarea Acordului de Asociere vor exista şi mai multe posibilităţi de accesare a fondurilor europene”, a subliniat Igor Corman, exemplificând prin acordul semnat săptămâna trecută, în cadrul vizitei în Republica Moldova a ministrului german pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare, Gerd Müller. Respectivul acord prevede o finanţare de 14 milioane de euro pentru realizarea unor proiecte de infrastructură în mediul rural.

Preşedintele Parlamentului a menţionat că principala problemă rămasă deocamdată nerezolvată de autorităţi rămâne creşterea bunăstării cetăţenilor. Igor Corman a declarat că în Parlament este aşteptat pachetul social pentru a fi majorate salariile unor categorii sociale, totodată, au fost identificate soluţiile bugetare pentru creşterea pensiilor.

Igor Corman s-a referit în discuţiile cu autorităţile de la Cahul şi la activitatea Grupului de lucru privind examinarea implementării statutului special al UTA Găgăuzia. Vineri a avut loc a patra şedinţă a Grupului de lucru, la care a participat şi Pirkka Tapiola, şeful Delegaţiei UE în Republica Moldova, după ce subiectul dat a fost discutat în cadrul întrevederii Preşedintelui Parlamentului cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. Igor Corman s-a arătat convins că sprijinul OSCE şi al UE va contribui la implementarea standardelor europene de dezvoltare a autonomiilor locale şi la asigurarea drepturilor minorităţilor naţionale.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite