Preşedintele Curţii Constituţionale, Mihai Poalelungi, a demisionat. Dodon: Îndemn şi pe ceilalţi membri ai Curţii să ia acest exemplu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Curţii Constituţionale din Republica Moldova, Mihai Poalelungi, a demisonat din funcţie joi, 20 iunie.

Imediat după acest anunţ, preşedintele ţării, Igor Dodon, i-a îndemnt şi „pe ceilalţi membri ai Curţii Constituţionale să ia exemplu de la ex-preşedintele Mihai Poalelungi”.

„Sau pot aştepta decizia de mâine a Comisiei de la Veneţia şi procedura parlamentara de saptamâna viitoare. Decizia va aparţine”, a spus Igor Dodon într-o postare pe Facebook.

Amintim că, începând în ziua de 7 iunie, Curtea Constituţională a emis mai multe decizii controversate care au fost dur criticate în societate. În primul rând este vorba despre decizia de a stabili că data limită de formare a Guvernului este 7 iunie, dar nu 9 iunie, precum prevede Constituţia (3 luni de la validarea mandatului Parlamentului şi nu 90 de zile cum a stabilit Înalta Curte).

Secretarul general al Consiliul Europei, Thorbjørn Jagland, a anunţat pe 9 iunie, că va cere avizul Comisiei de la Veneţia cu privire la acţiunile Curţii Constituţionale de la Chişinău din ultima perioadă, inclusiv în ceea ce priveşte decizia de dizolvare a Parlamentului Republicii Moldova. Potrivit lui, deciziile sunt greu de înţeles şi par arbitrare.

Curtea Constituţională a decis pe 15 iunie să-şi revizuiască hotărârile adoptate, în perioada 7 - 9 iunie, cu privire la dizolvarea Parlamentului şi data limită în care putea fi învestit noul Guvern. În cadrul şedinţei, magistraţii au anulat hotărârile respective. Astfel, criza juridică a fost depăşită.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite