Preşedintele Comisiei de la Veneţia face apel la asigurarea independenţei justiţiei în Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Comisiei de la Veneţia, Gianni Buquicchio, face apel către instituţiile Republicii Moldova să conlucreze pentru a asigura independenţa şi integritatea sistemului judiciar. Într-o declaraţie, oficialul aminteşte că, în avizul său din octombrie, Comisia de la Veneţia a recunoscut legitimitatea actualei componenţe a Consiliului Superior al Magistraturii, transmite IPN.

În acelaşi timp, subliniază Gianni Buquicchio, competenţele constituţionale trebuie folosite doar pentru a îndeplini obiective instituţionale legitime în interesul cetăţenilor moldoveni.

„În urma întâlnirii mele cu ministrul justiţiei al Republicii Moldova, sunt foarte preocupat de conflictele actuale dintre diferitele instituţii ale statului. Trebuie evitate atitudinile de autoservire şi diviziune. Republica Moldova trebuie să demonstreze că este un stat constituţional viabil”, menţionează preşedintele Comisiei de la Veneţia.

Gianni Buquicchio mai spune că mandatul şi puterile instituţiilor statului trebuie respectate. Constituţia trebuie respectată.  „Chem toate instituţiile din Republica Moldova să coopereze loial şi productiv între ele pentru a găsi o soluţie pe termen lung pentru independenţa şi integritatea sistemului judiciar şi de urmărire penală, în conformitate cu Constituţia Moldovei şi cu principiile internaţionale ale democraţiei şi statului de drept”, a declarat Gianni Buquicchio.

Adunarea Generală a Judecătorilor, convocată pe 27 septembrie în şedinţă extraordinară, a decis revocarea celor şase judecători delegaţi în Consiliul Superior al Magistraturii. Şedinţa extraordinară a fost convocată la iniţiativa unui grup de judecători prin hotărârea Curţii de Apel Chişinău, după CSM a respins demersul magistraţilor de a convoca Adunarea Generală. Pe 30 septembrie, CSM a adresat o contestaţie, cerând anularea hotărârii din 27 septembrie. Potrivit CSM, „hotărârea este lovită de nulitate pe motiv că a fost convocată cu încălcarea vădită a prevederilor legale”.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite