Preşedinta Maia Sandu a avut un briefing comun cu omologul său polonez

0
Publicat:
Ultima actualizare:
ff

Viziunile preşedintei Maiei Sandu sunt convergente viziunilor pe care le împărtăşeşte preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, privitor la dezvoltarea statului. Acesta fiind primul motiv care l-a făcut să vină la Chişinăuşi pentru a fi împreună cu omologii săi din alte ţări la celebrarea aniversării a treizecea a Republicii Moldova, transmite IPN.

Despre aceasta preşedintele Poloniei a declarat la un briefing de presă, comun cu Maia Sandu, adăugând că cel de-al doilea motiv îl contituie speranţa lui că Moldova ar putea adera în viitorul apropiat la „Iniţiativa celor 3 Mări” (o platformă politică a ţărilor membre UE din Europa Centrală şi de Est, care în prezent numără 12 state. Scopul expres al „Iniţiativei” este stimularea cooperării în regiune, accelerarea proceselor de modernizare a infrastructurii şi consolidarea independenţei energetice – n.r.).

Preşedintele polonez a opinat că experienţa de 30 de ani de reformare a ţării sale ar putea fi de folos moldovenilor, nu numai în sensul preluării practicilor  instituţionale, dar şi în a înţelege ce înseamnă a curăţa ţara de corupţie şi alte poveri ale fostelor regimuri, de a edifica o ţară cinstită. În Moldova, există o comunitate de însemnată de polonezi şi ei ar trebui să beneficieze în ţara lor de reşedinţă de toate libertăţile şi drepturile pe care le oferă comunitatea popoarelor europene, a subliniat oficialul.

La rândul ei, Maia Sndu a menţionat că Republica Moldova preţuieşte ascensiunea relaţiilor bilaterale între cele două state, contribuţia Poloniei la modernizarea europeană a ţării noastre. Maia Sandu a apreciat rolul Poloniei în „Parteneriatul Estic” şi deschiderea către Republica Moldova, includerea ei în diverse programe naţionale şi europene. Şefa statului a invocat ajutoarele pe linia „Polish Aid”, cooperările cu alte structuri poloneze care dezvoltă numeroase proiecte în Republica Moldova.

Experienţa de dezvoltare a Republicii Polone este deosebit de utilă pentru ţara noastră. Dorim să învăţăm din bunele practici ale Poloniei în domeniul dezvoltării regionale şi agriculturii, administrării fiscale şi digitalizării serviciilor publice. Am discutat astăzi despre posibile proiecte concrete de colaborare în aceste domenii.

„Avem un bun potenţial de colaborare în domeniul modernizării agriculturii, dar şi de consolidare a schimburilor de bune practici dintre autorităţile publice locale din Republica Moldova şi Polonia. Sunt sigură că, având un guvern stabil, care se bucură de sprijinul cetăţenilor, vom putea valorifica pe deplin aceste oportunităţi”, a declarat şefa statului.

Maia Sandu s-a arătat favorabilă conectării Republicii Moldova la alte aranjamente regionale, care ar contribui la consolidarea securităţii şi stabilităţii în ţările din zonă.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite