Presa rusă: Vlad Plahotniuc a fost dat în căutare internaţională

Presa rusă: Vlad Plahotniuc a fost dat în căutare internaţională

FOTO Facebook

Preşedintele PDM, Vlad Plahotniuc, a fost dat în căutare internaţională, fiind vizat într-un dosar penal pentru omor. Anunţul a fost făcut de către secretarul de presă al Judecătoriei raionale Basmanîi, oraşul Moscova, pentru agenţia de presă rusă Interfax.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit Interfax, pe 30 noiembrie curent a fost eliberat un mandat de arestare preventivă pe numele lui Vlad Plahotniuc.

Conform unui comunicat de presă emis de PDM, democratul se află începând cu 5 decembrie într-o vizită de lucru în SUA.

Şi agenţia de presă rusă Rosbalt a scris miercuri, 6 decembrie, că pe numele liderului PDM, Vlad Plahotniuc, a fost deschis un dosar penal pentru „omor cu deosebită cruzime”. Sursele agenţiei susţin că democratul ar fi comis cel puţin două omoruri şi că acesta ar face parte dintr-o grupare organizată, motivată de ură politică, rasială, naţională şi ideologică.

Rosbalt subliniază că omorurile ce ar fi fost comise cu implicarea lui Vlad Plahotniuc nu au avut loc pe teritoriul Federaţiei Ruse.

Purtătorul de cuvânt al PDM, Vitalie Gamurari, a declarat pentru TV8 că este vorba de o nouă farsă. 

„Nu cunoaştem în principiu nimic despre astfel de informaţii. Cel mai probabil este una din nenumăratele atacuri care au loc în ultima perioada la adresa preşedintelui PDM. Aşa cum se observă, aceste atacuri vin şi inclusiv de la Moscova şi au legătură directă cu activitatea sa politică. Nu este prima dată când sunt intentate dosare împotriva oficialilor de la Chişinău şi este o încercare de a intimida vectorul politic de la Chişinău”, a precizat Gamurari.

După ce agenţia de presă rusă Rosbalt a scris miercuri, 6 decembrie, că Plahotniuc este cercetat penal la Moscova pentru omor, democraţii au decis să acuze Rusia „de hărţuire şi persecuţie politică”.

„PDM îşi exprimă dezaprobarea faţă de acţiunile provocatoare de hărţuire şi persecuţie politică la care sunt supuşi în continuare, de către Federaţia Rusă, reprezentanţii partidului şi oficiali ai Guvernului şi Parlamentului”, se arată în comunicatul de presă al PDM.

Amintim că, potrivit unei ordonanţe a Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) de la Bucureşti, Vlad Plahotniuc este cercetat penal în România, pentru constituirea unui grup infracţional, şantaj, înşelăciune şi spălare de bani. Dosarul penal a fost deschis în urma unui denunţ al omului de afaceri Veaceslav Platon, condamnat în Moldova la 18 ani de închisoare.

De menţionat că asasinul moldovean Vitalie Proca, condamnat la 21 de ani şi 8 luni de închisoare în România pentru tentativă de omor, a oferit un interviu postului de televiziune JurnalTV în care a afirmat că trebuia să-l asasineze pe bancherul rus Gherman Gorbunţov la comanda liderului Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc.

Plahotniuc a respins acuzaţiile, subliniind că în spatele acestui scenariu ar sta serviciile speciale ruse.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările