Premierul la 100 de zile de mandat: Guvernul şi-a asumat să elimine abuzurile din partea statului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Executivul de la Chişinău este conştient de provocările momentului şi şi-a propus să combată abuzurile statului faţă de mediul de afaceri. În 100 de zile nu pot fi realizate miracole, dar pot fi corectate anumite lucruri care nu mergeau corect. Despre aceasta a comunicat premierul Pavel Filip prezentând raportul de activitate a Cabinetului de miniştri în primele 100 de zile de mandat, transmite IPN.

Şeful executivului a spus că în această perioadă au fost adoptate 545 de acte, 74 dintre acestea vizând implementarea Acordului de Asociere cu UE, 28 dintre care erau restante. Pavel Filip a accentuat determinarea acestui Guvern e de a recupera restanţele pe care le are ţara la capitolul aplicării prevederilor Acordului de Asociere cu UE.

Pavel Filip a menţionat că oamenii trebuie să simtă pe propria experienţă activitatea Guvernului şi în acest sens în această perioadă au fost desfăşurate mai multe acţiuni care au dus la reducerea tarifelor la energia electrică şi la gaze naturale. Totodată, pensiile şi alte prestaţii sociale au fost indexate cu 10%. Premierul a adăugat că are ca scop crearea de noi locuri de muncă, iar munca decentă să fie şi plătită decent. În context, oficialul a menţionat că de la 1 iulie se majorează salariile personalului medical cu 20% şi că deja au fost identificate resursele bugetare în acest scop.

Potrivit premierului, în perioada de raport a fost lansat şi un program de reîntoarcere profesională a cetăţenilor moldoveni de peste hotare. Pe termen scurt se testează un proiect de acordare a granturilor pentru cetăţenii moldoveni care revin şi se angajează în ţară.

Pavel Filip mai spune că Guvernul şi-a asumat obiectivul de a elimina abuzurile în raport cu agenţii economici, în acest sens fiind instituit moratoriul la controalele de stat la întreprinderi şi reducându-se numărul de acte permisive.

Potrivit premierului, s-a realizat integral lista de obiective convenită cu partenerii europeni. Pavel Filip a subliniat că astfel practic a fost reconfirmat angajamentul european al ţării.

Şeful Cabinetului de miniştri a spus că oamenii s-au săturat de scandaluri, de politicieni care fac capital politic pe seama nevoilor cetăţenilor, pe declaraţii populiste. De aceea, premierul spune că se axează pe rezultate, mai puţin pe participarea la emisiuni televizate şi pe acordarea interviurilor.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite