Precizări privind votul peste hotare la alegerile prezidenţiale din R. Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Duminică, urmează să fie deschise toate cele 139 de secţii de votare organizate peste hotare pentru alegerile prezidenţiale. În legătură cu situaţia pandemică, unele secţii şi-au schimbat adresele, iar alegătorii sunt îndemnaţi să consulte paginile web şi de Facebook ale misiunilor diplomatice, dar şi ale MAEIE şi CEC, pentru a se informa în acest sens, transmite IPN.

De asemenea, alegătorii sunt îndemnaţi să se informeze cu privire la regulile sanitare şi specificul votării în fiecare stat în parte. Informaţiile au fost prezentate astăzi, 30 noiembrie, într-o conferinţă de presă, organizată de Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene şi Comisia Electorală centrală.

În Irlanda, problema deschiderii secţiilor de votare a fost soluţionată. Într-o intervenţie online, ambasadoarea Republicii Moldova, Larisa Miculeţ, a declarat că au fost informaţi, cu trei zile înainte de alegeri, că trebuie să fie identificate noi spaţii pentru birourile electorale. Deşi a fost o provocare, s-a reuşit acest lucru, pentru trei secţii de votare în oraşul Dublin şi pentru Limercik. Ambasada a fost obligată să notifice fiecare potenţial alegător despre ora la care se poate prezenta la secţia de votare. A fost elaborat un orar, iar alegătorii moldoveni vor fi invitaţi votare în ordine alfabetică, conform numelui.

Ambasadoarea Republicii Moldova în Spania, Violeta Agrici, a precizat că în ţară este declarată stare de alarmă, care prevede limitări de circulaţie pe timp de noapte. Orarul diferă în funcţie de comunitatea autonomă, începând cu ora 22.00 şi până la 06.00. De asemenea, este vorba şi despre izolarea perimetrală a regiunilor, provinciilor sau oraşelor, care restricţionează ieşirea şi intrarea în acestea. Cetăţenii moldoveni se vot putea deplasa la cea mai apropiată secţie de votare. Aceştia vor trebui să aibă cu ei o scrisoare informativă (pe care să o descarce de pe pagina Ambasadei), în versiune printată sau online, pentru a o putea prezenta la necesitate, împreună cu un act moldovenesc.

Ambasadorul Republicii Moldova în Germania, Oleg Serebrian, a menţionat că a fost schimbată adresa secţiei de votare din München. Şi cetăţenii cu drept de vot, aflaţi în Danemarca trebuie să cunoască faptul că a fost schimbată adresa secţiei de votare din Copenhaga. Potrivit oficialului, toate spaţiile de votare au fost pregătite şi dotate cu cele necesare.

Eugen Vizir, însărcinat cu afaceri la Ambasada Republicii Moldova din Franţa, a declarat că situaţia este destul de complicată în această ţară, de joi seara a fost reintrodus regimul de carantină pe întreg teritoriul francez. Deşi există restricţii considerabile la deplasarea cetăţenilor francezi, Ambasada a reuşit să obţină reconfirmarea pentru organizarea secţiilor de votare. Pentru deplasarea la vot, pe pagina oficială au fost plasate modele de documente, care sunt obligatorii pentru alegătorii care merg la vot. Este vorba despre justificativul de deplasare şi scrisoarea de confirmare din partea Ambasade, cu completarea datelor de către fiecare alegător.

Ambasadorul moldovean în Rusia, Andrei Neguţa, a precizat că în Federaţia Rusă sunt organizate 17 secţii de votare, inclusiv patru în Moscova şi trei în regiunea Moscovei. Alte secţii sunt deschise în oraşele Sankt-Petersburg, Soci, Lipeţk, Tula, Kursk, Kostroma, Reаzani.

Ambasadorul Republicii Moldova în Italia, Anatolie Urecheanu, a precizat că cele 30 de secţii de votare deschise pentru alegerile prezidenţiale acoperă geografia prezenţei comunităţii de moldoveni în Italia.

Reprezentanţii autorităţilor au îndemnat cetăţenii moldoveni, aflaţi peste hotare, să respecte cu stricteţe regulile impuse de ţara în care se află.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite