PPEM a semnat un Acord de parteneriat cu Coaliţia de Guvernare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul Partidului Popular European din Moldova, Iurie Leancă, a semnat cu Coaliţia de Guvernare un Acord cu privire la Parteneriatul Naţional pentru Integrare Europeană. Anunţul a fost făcut vineri seara, 29 iulie, de către preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, şi liderul PPEM, deputatul Iurie Leancă. La fel s-a anunţat că Iurie Leancă a fost desemnat în fruntea Consiliului parlamentar pentru integrare europeană, transmite IPN.

Andrian Candu a menţionat că decizia de a-l desemna la conducerea Consiliului pe Iurie Leancă a fost adoptată în cadrul şedinţei Biroului Permanent al legislativului. Potrivit lui, această decizie este una foarte buna în contextul experienţei sale, atât în calitate de ministru de externe, cât şi de premier, având un bagaj de cunoştinţe în domeniu. „Sunt sigur că acest Consiliu îl transmit pe mâini bune, la nivel de conducere a acestuia, şi sunt sigur că vom avea succese şi rezultate foarte bune”, a notat Candu.

Iurie Leancă s-a referit la Acordul de parteneriat cu Coaliţia de Guvernare, menţionând că acest Acord politic vizează modernizarea Republicii Moldova şi integrarea ei europeană. În opinia sa, integrarea europeană nu este doar o opţiune geopolitică, ci un proiect care va permite lupta cu flagelurile sistemice. Potrivit lui, după alegerile din noiembrie 2014, relaţia cu UE a intrat într-un declin, ceea ce a afectat imaginea Republicii Moldova şi acum e nevoie de resetarea dialogului cu Uniunea Europeană.

Deputatul a menţionat că elementele cheie ale acestui acord pornesc de la problemele cheie cu care se confruntă Republica Moldova şi anume – reforma justiţiei şi lupta împotriva corupţiei. În acest sens autorităţile de la Chişinău vor solicita partenerilor europeni o misiune pe reforma justiţiei. Cât ţine de frauda bancară, Iurie Leancă a declarat că este cel mai interesat de a face lumină în acest caz. Astfel, pentru a accelera investigarea, în calitate de preşedinte al acestui Consiliu, va solicita expertiză europeană şi în acest sens.

Iurie Leancă a mai spus că o obsesie a sa este ca până la expirarea mandatului acestui Parlament – anul 2018, să fie create toate premisele necesare pentru a depune cerere de aderarea la Uniunea Europeană. „Astăzi prin acest parteneriat ne propunem să valorificăm toate oportunităţile existente”, a mai spus politicianul.

Potrivit Acordului semnat între PPEM şi Coaliţia de Guvernare, părţile se angajează necondiţionat să întreprindă şi să susţină acţiuni la nivel naţional şi extern în vederea asigurării implementării Acordului de Asociere cu UE.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite