PPE şi ALDE se opun votului uninominal promovat de Plahotniuc şi avertizează că vor solicita suspendarea finanţărilor din UE dacă acesta va fi implementat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO arhivă
FOTO arhivă

Preşedintele Partidului Popular European (PPE), Joseph Daul, şi preşedintele Alianţei Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa (ALDE), Hans Van Baalen, au făcut miercuri, 3 mai, o declaraţie comună prin care condamnă recenta iniţiativă a Partidului Democrat de a schimba sistemul electoral din proporţional în uninominal.

Potrivit unui comunicat de presă al PPE, formaţiunea a urmărit îndeaproape, în ultimii ani, evoluţia evenimentelor din Republica Moldova şi nu au fost niciodată atât de alarmaţi ca acum. 

„Moldova este condusă de un partid, Partidul Democrat (membru al Partidului Socialiştilor Europeni), care se proclamă proeuropean, dar, în realitate, nu este nici proeuropean, nici pro-Moldova. El serveşte intereselor unui grup restrâns de politicieni care conduc Moldova pe făgaşul transformării într-un stat autoritar, un stat eşua”, se arată în comunicat.

PPE şi ALDE sunt în cunoştinţă de cauză şi condamnă cu fermitate faptul că Partidul Democrat încearcă să „vândă” Occidentului stabilitate şi proeuropenism, în acelaşi timp oprimând opoziţia, controlând presa şi transformând sistemul judiciar într-un instrument de intimidare. Propunerea Partidului Democrat de a introduce sistemul de vot uninominal reprezintă o încercare disperată a unui partid care nu înregistrează mai mult de 4% în sondaje de a se asigura că liderul său rămâne la putere.

„PPE şi ALDE au luptat mereu pentru a reforma, a democratiza şi a menţine Republica Moldova pe parcursul său european. Noi vom continua să facem acest lucru împreună cu toate forţele politice europene care împărtăşesc aceste interese. Ne opunem vehement oricăror schimbări ale sistemului electoral din Moldova şi ne vom asigura că acest mesaj este transmis tuturor instituţiilor europene. Orice încercare de a implementa asemenea schimbări fără susţinerea opoziţiei şi a societăţii civile va determina PPE şi ALDE să solicite stoparea tuturor tipurilor de finanţări din partea UE”, se spune în declaraţia ALDE şi PPE.

Amintim că liderul PDM, Vlad Plahotniuc, a anunţat luni, 6 martie, despre iniţierea unei campanii de informare privind necesitatea implementării sistemului electoral uninominal, ce presupune ca toţi deputaţii să fie aleşi nu pe liste de partid, precum este acum, dar pe circumscripţii uninominale. În aceeaşi zi a început o amplă campanie de mediatizare privind necesitatea implementării votului uninominal.

Intenţia lui Plahotniuc de a modifica sistemul electoral a fost criticată de către Igor Dodon, Maia Sandu, Andrei Năstase, Sergiu Mocanu, Vladimir Voronin, Renato Usatîi, Grupul parlamentar Popular European şi chiar colegul de guvernare a democratului, liberalul Mihai Ghimpu. Inclusiv mai multe ONG-uri s-au expus împotriva acestei iniţiative.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite