PPDA îi cere lui Dodon să convoace de urgenţă Consiliul Superior de Securitate, după ce Aeroportul a ajuns pe mâna unui miliardar din Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andrei Nastase privesc.eu

Partidul Platforma DA, condus de Andrei Năstase, cere preşedintelui Republicii Moldova să convoace de urgenţă Consiliul Superior de Securitate cu participarea reprezentanţilor opoziţiei parlamentare şi a societăţii civile, ca urmare a anunţului că un miliardar rus a intrat în posesia companiei căreia statul i-a concesionat Aeroportul Internaţional Chişinău.

„Platforma DA va începe imediat colectarea semnăturilor necesare (o treime din numărul total al deputaţilor) pentru a convoca după sărbătorile de iarnă o şedinţă extraordinară a Parlamentului pe subiectul dat (cu invitarea Prim-ministrului şi prezentarea rapoartelor de către SIS, CNA, Procuratura Generală, a ministrului Justiţiei pe marginea acţiunilor întreprinse în vederea implementării hotărârii Parlamentului din 4 octombrie 2019 şi a situaţiei create)”, se spune într-un comunicat de presă emis de PPDA.

Reprezentanţii PPDA afirmă că în funcţie de rezultatele şedinţei Parlamentului, fracţiunea Platformei DA va decide asupra necesităţii depunerii moţiunii de cenzură contra Guvernului Chicu. 

„A treia măsură pentru a preveni astfel de abuzuri va fi elaborarea şi depunerea în legislativ a proiectului de lege vizând tranzacţiile strategice, care pot fi făcute exclusiv cu acordul tuturor autorităţilor statale, o lege de protecţie a infrastructurii critice”, susţine conducerea PPDA.

Platforma DA califică cedarea Aeroportului Chişinău „unei persoane infracţionale controlate de un stat străin drept intrare într-o zonă de alertă deosebită, cu repercusiuni grave şi un risc sporit asupra securităţii statului Republica Moldova şi va depune toate eforturile pentru a împiedica această crimă împotriva poporului comisă de guvernarea lui Igor Dodon”.

Compania „Avia-Invest”, căreia statul i-a concesionat Aeroportul Internaţional Chişinău pentru o perioadă de 49 de ani, a anunţat că NR Investment Limited, companie care în august 2019 a procurat 95% din „Avia Invest”, a cedat controlul asupra companiei către „Komaksavia Airport Invest” Ltd, care de acum încolo va deţine 95% din „Avia-Invest” şi va gestiona Aeroportul Internaţional Chişinău. Beneficiarul companiei respective este un miliardar rus, care anterior a activat în conducerea Gazprom.

Partidul Acţiune şi Solidaritate, condus de ex-premierul Maia Sandu, anunţă că va analiza opţiunea depunerii unei moţiuni de cenzură împotriva Guvernului Chicu „care acţionează vădit împotriva interesului naţional al Republicii Moldova”. Reacţia vine după ce Aeroportul Chişinău a ajuns în gestiunea companiei „Komaksavia Airport Invest”, iar PAS consideră că această tranzacţie a fost posibilă în urma unei înţelegeri între PDM şi PSRM. Potrivit PAS, dacă PDM şi PSRM nu ar fi demis Guvernul Sandu, lidera PAS nu era să permită ca tranzacţia să aibă loc.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite