PPDA: După Air Moldova, se pregăteşte privatizarea şi altor întreprinderi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO privesc.eu
FOTO privesc.eu

Reprezentanţii Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr susţin că, după privatizarea controversată a companiei Air Moldova, în perioada octombrie-noiembrie ar urma privatizarea unor alte întreprinderi importante de stat. Formaţiunea politică îşi exprimă profunda îngrijorare în legătură cu intenţia actualei puteri de a face privatizări extrem de contradictorii şi îşi exprimă indignarea faţă de lipsa totală de transparenţă, transmite IPN.

„Este un paravan sub care se ascunde un furt major”, a declarat vicepreşedintele PPDA, Alexandru Slusari, într-o conferinţă de presă. În opinia sa, se urmăreşte nu eficientizarea acestor întreprinderi, nu încasarea mai multor bani în buget, ci cumpărarea lor la un preţ derizoriu.

Potrivit PPDA, statul propune spre vânzare 85% din acţiunile SA „Gara Nord”. Preţul de comercializare stabilit este puţin peste 18 milioane de lei. Totodată, valoarea totală a activelor companiei depăşeşte 37 de milioane lei. Anul trecut întreprinderea a avut un profit net de circa 0,5 milioane de lei. În 2016 acest profit era puţin sub un milion de lei. Datoriile totale ale SA „Gara Nord” sunt de aproximativ şapte milioane de lei, însă din acestea aproape jumătate sunt indicate ca alte datorii, fără descifrarea clară a acestora.

„În aceste condiţii este total inexplicabil de ce este nevoie de privatizat întreprinderea respectivă, dacă ea este perfect profitabilă cel puţin în ultimii doi ani”, menţionează reprezentanţii PPDA.

O altă întreprindere supusă privatizării este SA „Tutun-CTC”, în cazul căreia persistă şi mai multe semne de întrebare.

„Statul propune privatizarea acestei companii strategice, cu active în valoare totală de peste 390 de milioane lei, cu doar  165 de milioane de lei. Atenţionăm că anul trecut SA „Tutun CTC” a avut un profit net de aproape 13 milioane de lei. Doi ani la rând, compania achită în bugetul de stat dividende în sumă de peste şapte milioane de lei. Totodată, compania „Tutun-CTC” şi-a redus datoriile de la 30 la 18 milioane de lei într-un singur an. Nu există nicio justificare plauzibilă în privinţa necesităţii privatizării acestei entităţi”, susţin reprezentanţii formaţiunii.

PPDA cereGuvernului „să renunţe la privatizări şi concesionări absolut nemotivate, dubioase, ale obiectelor strategice din domeniul public, create de zeci de generaţii ale locuitorilor ţării”.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite