Portofoliile ministeriale au fost împărţite, numele viitorilor miniştri mai sunt în ceaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Abia la sfârşitul săptămânii vom afla numele viitorilor miniştri din cabinetul Filat II. Zilele acestea, liderii celor trei partide democrate care au intrat în parlament (PLDM, PD şi PL) vor convoca şedinţe în cadrul partidelor, pentru a decide cine va conduce ministerele care le-au revenit în urma negocierilor.

Până atunci, liderii politici de la Chişinău evită să dea nume concrete. Anterior, ei au anunţat că, în mare, vor rămâne aceiaşi miniştri. Premierul Vlad Filat a promis că noul Cabinet de Miniştri va fi format până la 14 ianuarie.


Partidele au rămas cu aceleaşi ministere pe care le-au avut şi în Guvernul Filat I. Au fost împărţite doar cele două ministere care au aparţinut anterior partidului condus de Serafim Urecheanu, Alianţa Moldova Noastră. Unul dintre acestea, Ministerul Tehnologiilor Informaţionale, a revenit Partidului Democrat. Se vehiculează şi numele viitorului ministru. E vorba de Pavel Filip, directorul „Tutun" CTC, dar şi prieten cu Vlad Plahotniuc. Membrii PD nu au confirmat, dar nici nu au infirmat acest lucru. PD-ului i-au mai revenit Ministerul Economiei, Ministerul Muncii, Ministerul Culturii şi cel al Construcţiilor şi Dezvoltării Teritoriale.


Ministerul Educaţiei şi Ministerul Agriculturii, rămase vacante după insuccesul în alegeri al AMN-ului, i-au revenit PLDM-ului. Partidul premierului a mai rămas cu Ministerul Justiţiei, Ministerul de Interne, cel de Externe, Ministerul Finanţelor şi cel al Sănătăţii.

Gheorghe Duca va fi exclus din Guvern?


PL rămâne cu Ministerul Transportului, a Tineretului şi Mediului. PL-ul va mai avea şi funcţia de vicepremier, fără portofoliu, dar care va monitoriza instituţiile de forţă. Încă nu se ştie dacă funcţia de viceprim-ministru pentru reintegrare, care a aparţinut anterior AMN-ului, va fi acceptată de către comunişti, idee lansată de Dumitru Diacov, preşedintele de onoare al Partidului Democrat. Deputatul PL, Boris Vieru, a spus că deocamdată nu s-au dus tratative cu comuniştii şi nu e exclus ca ei să ceară mai mult.


A apărut zvonul că preşedintele Academiei de Ştiinţe din Moldova, Gheorghe Duca, nu va mai face parte din cabinetul de miniştri, ca până în prezent. Potrivit unor surse neoficiale, acesta i-a invitat joi pe toţi cercetătorii ştiinţifici la Academie. El speră ca aceştia să-l susţină şi să-l convingă pe premier să renunţe la ideea de a-l exclude din guvern.


Vlad Filat urmează să prezinte noul Cabinet de Miniştri la una din viitoarele şedinţe ale Parlamentului.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite